Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Henricus Josephus Kraaijvanger (1921 - 2015)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henricus Josephus Kraaijvanger (1921 - 2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden bruiloft Kraaijvanger – Van Eijndhoven[1][bewerken | brontekst bewerken]

Vorige week maakten ze een ballontocht vanwege de zilveren bruiloft van zoon Herman, volgende week vieren Harry Kraaijvanger (74) en Riek van Eijndhoven (73) zelf hun gouden bruiloftsfeest. “Het was een hele belevenis, die ballonvaart”, aldus Riek. “De tocht was al een paar keer uitgesteld vanwege de weersomstandigheden maar vorige week was het dan toch zover”.
Het was de eerste keer voor Harry en Riek dat ze een dergelijke tocht maakten al was het vliegen hun niet vreemd. Ze zijn namelijk al een paar keer op bezoek geweest bij familie in Canada. Daar hadden ze tijd voor toen zij in 1986 hun boerderij aan de kant hadden gedaan.
Harry en Riek zijn op 14 mei 1946 getrouwd “We kenden elkaar toen zo’n jaar of drieëneenhalf”, zegt Harry. Zij waren elkaar niet, zoals vaak gebeurde in die tijd, tegengekomen op de dansvloer. Hun kennismaking verliep op traditionele wijze: “Vroeger was het gebruikelijk dat het jongvolk ergens ging buurten waar er dochters in huis waren. En zo deden wij dat ook.”
Na hun huwelijk gingen zij naar de boerderij van een tante in Liempde en verhuisden in 1952 naar het ouderlijk huis aan de Putsteeg waar ze nu nog steeds wonen. “We zijn aangeboerd met drie koeien en een kuuske, een zeug, een paard en een oude kruiwagen”, aldus Harry. Het bleek een goed begin. Het bedrijf groeide uit tot een boerderij waar zo’n 120 stuks vee op stal stonden. Toen Harry 65 werd heeft hij de zaak van de hand gedaan al bleef hij nog wat hobbyvee houden. Daar bleef het echter niet bij want Harry en Riek gingen bloemen kweken, gewoon voor hun plezier, in een kasje van zo’n honderd vierkante meter. Maar al snel vonden de bloemen en planten links en rechts gretig aftrek.
Zij hebben er nu dagelijks, geholpen vaak door de kleinkinderen, hun handen aan vol. Maar ze doen het met veel plezier. De rest van hun vrije tijd wordt gevuld met kaarten en fietsen. “We doen gewoon de poort dicht en we zijn weg”, aldus Harry. En zo hebben ze het uitstekend naar hun zin aan de Putsteeg waar ze mooi wonen in de vrije natuur en toch vlak bij het centrum.
Op dinsdag 14 mei 1996 vieren Harry en Riek hun gouden bruiloftsfeest met kinderen en kleinkinderen. Dat feest begint met een H. Mis in de Sint Servatiuskerk aan de Markt om 13.30 uur. Van 18.00 tot 19.30 uur is er een receptie in de Boerenhofstede waar iedereen welkom is om het gouden paar te feliciteren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 9 mei 1996