Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Händelstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Händelstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 november 1980.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Händelstraat.
Voor meer details klik hier.
Händelstraat.
Voor meer details klik hier.

Binnen afzienbare tijd zal in het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan Plein begonnen worden met de aanleg van straten.
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten namen te geven welke tot dezelfde groep behoren.
Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen.

Raadsbesluit 27 maart 1986.[bewerken | brontekst bewerken]

Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten in het bestemmingsplan Plein namen te geven welke tot dezelfde groep behoren.
Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen.

Raadsbesluit 13 oktober 1988[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 27 maart 1986 ingetrokken.

Aanvullende informatie: Wegwijs in Schijndel,[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Händelstraat is te vinden in de wijk Plein en verbindt de Van Beethovenstraat met de Verdistraat. Een componist tussen de componisten dus, zoals te verwachten in een wijk die bol staat van de muziek.
Wie was de naamgever van deze straat? Georg Friedrich Händel werd in 1685 in Halle geboren en overleed in 1759 te Londen. Zijn muzikale talent openbaarde zich al vroeg maar zijn vader zag niet zoveel in een loopbaan in de muziek. Händel ging rechten studeren maar hield dat al snel voor gezien. Hij trok naar Hamburg en kwam vervolgens in Florence terecht vanwaar hij doorreisde naar Rome waar hij snel furore maakte. Via Napels en Venetië keerde hij in 1710 terug naar Duitsland waar hij hofkapelmeester werd in Hannover. Aan het einde van het jaar maakte hij een reis naar Londen waar zijn opera Rinaldo een ongekend succes was. In 1712 ging hij opnieuw naar Londen waar hij aanvankelijk woonde bij de pas 18-jarige maar schatrijke graaf van Burlington, Richard Boyle. In deze periode schreef hij ook de fameuze Watermusic, een compositie bedoeld voor een pleziertochtje op de Theems van Koning George I. De kapel speelde muziek terwijl de bootjes met de stroom werden meegevoerd. Händel reisde veel, was bijzonder actief op tal van muzikale terreinen die hij veelal met groot succes betrad. Ooit werd de dames zelfs verzocht niet meer in hoepelrok naar uitvoeringen te komen zodat er meer publiek kon worden toegelaten. Opera's, oratoria, cantates, Händel componeerde er vele. Zijn Music for the Royal Fireworks, geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Aken, zorgde voor grote files door de 12.000 bezoekers en er vielen zelfs drie doden. Händel overleed dus op 14 april 1759 in Londen, hij was in 1727 al Engels staatsburger geworden, en werd begraven in de Westminster Abbey.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Schijndels Weekblad, 24 februari 2011