Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Verdistraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verdistraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 6 juni 1985.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Verdistraat.
Voor meer details klik hier.
Verdistraat.
Voor meer details klik hier.

In de vergadering op 14 november 1980 besloot de gemeenteraad in het bestemmingsplan Plein de reeds bestaande straatnaam Teeuwishoek ook te geven aan een reeds lang bestaande landweg.
De Teeuwishoek bestaat daardoor feitelijk uit twee wegen die nabij de Europalaan samenkomen.
Door gewijzigde bouwplannen en aangepaste constructie van wegen is een nieuw stukje weg aangelegd dat haaks op de Teeuwishoek uitkomt.
In verband met de nieuwe verkaveling, de wegconstructie en de huisnummering is het beter om de splitsing in twee wegen met eenzelfde straatnaam ongedaan te maken.
Voor de duidelijkheid en de herkenbaarheid van de wijk is het wenselijk een componistennaam te gebruiken.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Verdistraat, een straat die vanaf de Teeuwishoek doodloopt op het Verdipad. En dan hebben we het natuurlijk over de wijk Plein, een wijk waar overal muziek opklinkt. Verdi, zoon van een herbergier, werd op zijn tiende al aangesteld als officiële organist van de kerk in zijn geboorteplaats Le Roncole. Op zijn vijftiende was hij al de beste pianist van de provincie en zijn faam nam in de loop der jaren steeds meer toe. Het grote succes kwam echter pas toen hij naar Milaan verhuisde en daar in 1842 de opera Nabucco schreef, met daarin het beroemde Slavenkoor. Een lange reeks opera's volgde: I Lombardi, Ernani La Forza del Destino, Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata, Don Carlos en natuurlijk Aïda (1872). Vaak werd gezegd dat deze opera door Verdi is geschreven ter gelegenheid van de opening van het nieuwe operagebouw in Caïro of voor de opening van het Suezkanaal. Dit is niet zo. Verdi schreef Aïda voor de onderkoning van Egypte, op bestelling. Het zou een werk moeten worden dat de Egyptenaren als nationale opera zouden kunnen omarmen. Zeker niet onvermeld mogen blijven de opera's Otello en Falstaff. De eerste wordt beschouwd als de volmaakte Italiaanse tragische opera en vertelt het verhaal van de jaloerse generaal Otello die getrouwd is met de mooie Desdemona. De intrigant Jago heeft een hekel aan Otello en verzint een plan om hem ten gronde te richten. Hij vertelt aan Otello dat Desdemona een affaire heeft met Cassio en regelt allerlei "bewijzen" om zijn verhaal te staven. Overtuigd van de overspeligheid van zijn vrouw wurgt Otello haar. Als de list van Jago ontmaskerd wordt, slaat Otello de hand aan zichzelf.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 12 juli 2012