Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gouden Bruiloften

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gouden Bruiloften[1]

Een vijftigjarig huwelijksfeest kwam vroeger minder voor dan tegenwoordig. Immers veel mensen trouwden op latere leeftijd en men ging eerder dood. Maar als het zover was, dan werd het ook op een bijzondere wijze gevierd. Voor het vieren van een gouden bruiloft werden afhankelijk van de financiële positie meerdere dagen uitgetrokken. Een dag voor de buurt, familie enz. De dag werd altijd begonnen met een heilige mis waarna een uitgebreide Brabantse koffietafel werd genuttigd.

Gouden bruiloft Elschotseweg

Gouden bruiloften uit het verleden van Schijndel

1923 Willem van Esch en Dina Verhoeven in de Putsteeg
1922 Driek van den Broek en Dien van Heinsbergen in het Wijbosch.

Bijzonder hierbij was dat alle auto’s uit Schijndel (liefst 5) bij de optocht betrokken waren.

1924 Toon van de Rijt en Hanne Willems in het Wijbosch

In 1942 vierde de Elschotseweg het gouden bruiloftsfeest van het echtpaar Vorstenbosch van Doleweerd. Dit echtpaar woonde haaks op de Elschotseweg ter plaatse van de vroegere mandenmakerij Kooijmans (Elschotseweg 38) Hiervoor was een feestcomité gevormd wat bestond uit de volgende personen;

Staand vanaf links: Jan Broeren, Toon Schaakenraad, Harrie Broeren, Hermes Arts, Mies Mettler en Antoon Jonkers (veldwachter)

Zittend vanaf links: Piet den Otter, Marinus Santegoeds, Harrie Kluytmans, Bertje Kluytmans

Gouden bruiloft Mart. v.d. Heijden en Anna Eijkemans [2]

30 Juni 1977 wordt voor het echtpaar Mart. v.d. Heijden en Anna Eijkemans (74 jaar) een gedenkwaardige dag. Zij herdenken dan de dag dat zij voor 50 jaar terug in het huwelijksbootje stapten. Uit hun huwelijk werden 6 kinderen geboren, te weten 4 jongens en 2 meisjes, terwijl 15 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen de gouden kroon sieren. Het huwelijk van het gouden paar werd gesloten in de parochiekerk van Sint Servatius. 49 Jaar woonden zij op de Boschweg, thans wonen ze sinds kort in de nieuwe flat aan de Deken Baekersstraat. Maar hun 49-jarig verband met de parochie Boschweg deed hen besluiten het gouden feest nog daar, mede als afscheid van die parochie, te vieren.
Na de lagere school kwam de gouden bruidegom bij zijn vader in het klompenmakersbedrijf. Dit beroep heeft hij ruim 29 jaar beoefend, mogelijk met dezelfde gedachte als zijn vader, die steevast verkondigde “zolang er kindjes met voetjes worden geboren, gaat de klompenmaker niet verloren”. Mogelijk krijgt hij nog gelijk, want er worden tegenwoordig weer mee houten blokjes gedragen, al is het dan wel in andere vorm.
Toen de klomp indertijd minder werd, schakelde de gouden bruidegom over naar het Philipsbedrijf in de Molenheide.
De gouden bruid geniet, ondanks haar handicap, evenals haar man nog een goede gezondheid en is vast voornemens het voorbeeld van haar ouders, die ruim 65 jaar getrouwd waren, te volgen.
Tengevolge van de handicap van zijn vrouw is de bruidegom vertrouwd geraakt met alle huishoudelijke bezigheden, die hij dan ook op bewonderingswaardige wijze weet te vervullen. Het gaat nu feest worden, temidden van hun kinderen, klein- en achterkleinkinderen en familie. Dat mag dan ook na zo’n 50-jarig hecht verband.
Om 14.00 uur zal in de parochiekerk aan de Boschweg een eucharistieviering plaats hebben, waarna het feest wordt voorgezet in café Van Alebeek, Boschweg 79. Daar zal ook des namiddags om half vijf tot zes uur, gelegenheid zijn om dit gouden paar geluk toe te wensen, gelukwensen die door de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia nog eens zullen worden onderschreven. Ook de naaste bewoners van het flatgebouw zullen zich niet onbetuigd laten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 10e jaargang (2003) nummer 1 bladzijde 17
  2. Schijndels Weekblad 24 juni 1977