Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gladiolenhof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gladiolenhof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 23 februari 1973.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Gladiolenhof.
Voor meer details klik hier.
Gladiolenhof.
Voor meer details klik hier.

Binnen afzienbare tijd zal begonnen worden met de aanleg van straten in het kader van de verdere uitvoering van het bestemmingsplan Boschweg Noord Oost. Het uit te voeren plan is een voortzetting van het reeds bestaande gedeelte van Boschweg Noord Oost, waar destijds aan de straten de namen van bloemen gegeven zijn.
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te verruimen ligt het voor de hand om aan de nieuw aan te leggen straten eveneens de namen van bloemen te geven.

Er kunnen vier hoofdverbindingen onderscheiden worden te weten de Leliestraat, de Papaverstraat, de Andoornstraat en de Korenbloemstraat. Aan de daarop uitkomende doodlopende zijstraten zijn de namen gegeven van soorteigen bloemen.

De hofjes die uitkomen op de Leliestraat en de Tulpstraat zijn genoemd naar bol- en knolgewassen. Hiertoe behoren evenals de leliën en de tulpen, de Gladiolen, Fresia’s, Hyacinten, Crocussen en Narcissen.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Een hofje zoals er op de Boschweg Noord, in de bloemenwijken, meerdere te vinden zijn. Dit hofje ligt aan de Tulpstraat, eerste zijstraat links vanaf de Zwembadweg. Het hofje ontleent zijn naam aan de gladiool, een bloem waaraan mening verrassend verhaal kleeft. De gladiool behoort tot de familie van de lissen en wordt ook nog wel eens zwaardlelie genoemd. Misschien is het vanwege deze bijnaam dat er verhalen zijn gekomen als zouden de winnende gladiatoren uit de Romeinse oudheid indertijd in de arena overladen zijn met deze bloemen. Misschien is op dit nooit bewezen verhaal ook de kreet "de dood of de gladiolen" gebaseerd als om aan te geven dat het gaat om een zaak van leven of dood. Populair werd de kreet de laatste decennia in de wielrennerij waarbij de zegswijze zowel werd toegeschreven aan ploegleider Jan Gisbers als aan wielervedette Gerrie Knetemann. Mooi is ook hoe Louis van Gaal in de tijd dat hij coach was van Bayern München, in zijn heel eigen Duits op de proppen kwam met "Tod oder der Gladiolen" en mening Duitser zich vertwijfeld afvroeg waarover het deze vreemde man nu weer had. En dan zijn er natuurlijk de Nijmeegse gladiolen die de Sint Annastraat tijdens de Vierdaagse de bijnaam Via Gladiola bezorgde. Het werd immers een gebruik om de wandelaars die daar de eindstreep haalden op de vierde dag van dit wandelsportevenement te bedelven onder de gladiolen als blijk van waardering voor de prestatie die zij hadden geleverd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 14 februari 2013