Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

F.C. Abrahams (1938 - 2021)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
F.C. Abrahams
Persoonsinformatie
Volledige naam F.C. Abrahams
Roepnaam Frans
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Geboortedatum 24 april 1938
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 10 juni 2021
Partner(s) Christien Verhagen
Beroep(en) leraar

F.C. (Frans) Abrahams[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Abrahams

De heer Abrahams werd op 25 april 2014 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Zijn verdiensten waren:
1984 - 2002 Voorzitter van het CDA, afdeling Schijndel;
2001 - 2018 Voorzitter van de Heemkundekring Schijndel;
2004 - .... Voorzitter van de Themagroep Wonen (2004 - 2008), daarna lid van de Themagroep Wonen en Veiligheid van de Stichting Seniorenraad Schijndel;
2010 - .... Voorzitter van de Stichting HOP-EST.

In memoriam Frans Abrahams[1][bewerken | brontekst bewerken]

Frans Abrahams, oud voorzitter van de Heemkundekring Schijndel, heeft ons als gevolg van een onherstelbare ziekte moeten verlaten. Hij is op 10 juni 2021 overleden.
Met dit 'in memoriam' blikken we terug op zijn bestuursperiode binnen onze vereniging, want ook voor onze vereniging is het een groot gemis om hem niet meer om ons heen te hebben.
En tegelijkertijd is het ook een gevoelig verlies voor vele Schijndelaren, die in hun leven contact met Frans hebben gehad. We denken hierbij aan de vele docenten en studenten van het Eldecollege, die hem zullen herinneren als een toegewijde, enthousiaste en deskundige docent in zijn vakgebied aardrijskunde. Met volle overtuiging droeg hij zijn kennis over en wist velen te enthousiasmeren.
Voor ons als heemkundigen heeft hij grote betekenis gehad. Over een lange periode (2001-2018) heeft hij de voorzittershamer gehanteerd bij onze heemkundekring, leiding gegeven aan het bestuursteam, nauwe contacten onderhouden met het toenmalige gemeentebestuur en allerlei andere instanties op lokaal en regionaal niveau zoals Brabants Heem en Rondom Elde.
Zijn aanstekelijk enthousiasme voor ons cultuurhistorisch werk wist hij in te zetten om de heemkundekring te laten meegroeien en te vernieuwen, waardoor het ledental aanzienlijk toenam. Hij hield van een gemoedelijke sfeer en manifesteerde zich als een echte verbindende kracht. Een belangrijk uitgangspunt daarbij was zijn filosofie dat vanuit de heemkundekring de boeiende Schijndelse historie dicht bij de Schijndelaren gebracht moest worden. Dat gebeurde niet alleen via publicaties van artikelen in het heemtijdschrift 'Rond die Cluse', maar tijdens zijn bestuursperiode groeiden ook de archeologische verkenningen.
Hij was initiator van diverse heemmanifestaties en lezingen in het Spectrum en er verschenen diverse grotere en kleinere publicaties in boekvorm onder zijn voorzitterschap. Hij was er ook altijd in onze stand op Hartemèrt en dan kon hij op zijn innemende manier publiek overtuigen om lid te worden of iets te kopen. Frans genoot van die bedrijvigheid en stak zijn belangstelling en respect voor al die activiteiten niet onder stoelen of banken.
Er waren veel hoogtepunten maar de meest belangrijke waren voor hem toch wel: de eerste eigen heemkamer in 't Spectrum, de eerste en zo succesvolle heemmanifestatie in 't Spectrum over de alom bekende Koninklijke Kousen– en Sokkenfabriek Jansen de Wit in 2005, het project 'Suikerbonen en beschuit met muisjes' samen met de provincie Vlaams Brabant, de collectie uit het museum van de Zusters van Liefde en niet te vergeten: de bouw van de hopest bij de Schaapskooi. Maar ook de toponiemenbankjes, de spoorplaten in de Hoofdstraat en de attentiestenen die op verschillende plaatsen in het plaveisel zijn gelegd, willen we hier noemen. Een ander speerpunt van Frans was de door hem samen met anderen opgezette cursus 'Skinlelogie' waarbij hij tijdens een serie avondsessies alle topics van de Schijndelse historie moeiteloos en uiterst deskundig de revue liet passeren voor een zeer aandachtig gehoor.
Voor al zijn verdiensten werd Frans benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau, kreeg hij van Brabants Heem het Zilveren Draaginsigne en van de Schijndelse Prinsenclub 'De Hopplukkers' de onderscheiding "D'n Beste Breier". Hij was ook 'Hopplukker' van het jaar.
Bij zijn prachtig afscheid als voorzitter in 2018 kreeg Frans de eerste 'Heemkunde Pluim' van onze vereniging en werd hij in dat jaar ook benoemd tot erelid van onze vereniging.

Film over de jeugdherinneringen van Frans
Film van het afscheid van Frans van Heemkundekring Schijndel

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Nieuwsbrief Heemkundekring Schijndel 2021/1