Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Een vader wordt gemachtigd: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:


In de archieven duiken regelmatig akten op waarin iemand wordt gemachtigd namens anderen.<br> Zo stappen Herman en Jan, zonen van een zekere Gerit Jans Walravens, op 4 november 1620, de raadkamer binnen, mede namens hun broer Huijbert die absent is. <br>Die raadkamer moeten we anno 1620 vermoedelijk zoeken in de Valk, een oude herberg gelegen tussen de andere 17e-eeuwse [[Herberg De Wildeman]] [voorheen Ausems nu Vousten] en [[de Zwaan]] [nu Hema] ergens ter hoogte van de oude secretarie, op oude foto’s herkenbaar aan de opvallende erker.  <br>Uit een archiefdocument uit 1663 weten we immers dat schout en schepenen van Schijndel daar als raadkamer in gebruik hadden een van de voorkamers met uitzicht op de Straat [later Rechtestraat, Grootestraat en nu [[Hoofdstraat]]]. <br>Voor de schepen verklaren dat ze hun vader willen machtigen of ‘constitueren’ tot verkoop van een huis, hof en aangelegen landerijen ter grootte van 15 lopensen gelegen ‘int Liessent’. <br>Vader Gerit zal de kooppenningen in ontvangst nemen en later verdelen onder zijn kinderen.<br> Daarvan kennen we inmiddels de drie zonen, maar er waren ook nog twee dochters nl. Mechtelt, de vrouw van een zekere Wouter Janssen van Oisterwijk en Mariken, de vrouw van Matijs Arts van Roesmalen. De vrouw van Gerit was een zekere Margriet die in haar testament een behoorlijk legaat had nagelaten aan haar man.
In de archieven duiken regelmatig akten op waarin iemand wordt gemachtigd namens anderen.<br> Zo stappen Herman en Jan, zonen van een zekere Gerit Jans Walravens, op 4 november 1620, de raadkamer binnen, mede namens hun broer Huijbert die absent is. <br>Die raadkamer moeten we anno 1620 vermoedelijk zoeken in de Valk, een oude herberg gelegen tussen de andere 17<sup>e</sup> eeuwse [[Herberg De Wildeman]] (voorheen [[Ausems herenkleding|Ausems]] nu Vousten) en [[de Zwaan]] (nu Hema) ergens ter hoogte van de oude secretarie, op oude foto’s herkenbaar aan de opvallende erker.  <br>Uit een archiefdocument uit 1663 weten we immers dat schout en schepenen van Schijndel daar als raadkamer in gebruik hadden een van de voorkamers met uitzicht op de Straat (later Rechtestraat, Grootestraat en nu [[Hoofdstraat]]). <br>Voor de schepen verklaren ze dat ze hun vader willen machtigen of ‘constitueren’ tot verkoop van een huis, hof en aangelegen landerijen ter grootte van 15 lopensen gelegen ‘[[Lieseind|int Liessent]]’. <br>Vader Gerit zal de kooppenningen in ontvangst nemen en later verdelen onder zijn kinderen.<br> Daarvan kennen we inmiddels de drie zonen, maar er waren ook nog twee dochters nl. Mechtelt, de vrouw van een zekere Wouter Janssen van Oisterwijk en Mariken, de vrouw van Matijs Arts van Roesmalen. De vrouw van Gerit was een zekere Margriet die in haar testament een behoorlijk legaat had nagelaten aan haar man.


[[Categorie: Periode 1601-1700]]
[[Categorie: Periode 1601-1700]]
[[Categorie: Rechtbank]]
[[Categorie: Rechtbank]]
[[Categorie: Historisch feitje]]
[[Categorie: Historisch feitje]]

Huidige versie van 11 jun 2023 om 11:13

In de archieven duiken regelmatig akten op waarin iemand wordt gemachtigd namens anderen.
Zo stappen Herman en Jan, zonen van een zekere Gerit Jans Walravens, op 4 november 1620, de raadkamer binnen, mede namens hun broer Huijbert die absent is.
Die raadkamer moeten we anno 1620 vermoedelijk zoeken in de Valk, een oude herberg gelegen tussen de andere 17e eeuwse Herberg De Wildeman (voorheen Ausems nu Vousten) en de Zwaan (nu Hema) ergens ter hoogte van de oude secretarie, op oude foto’s herkenbaar aan de opvallende erker.
Uit een archiefdocument uit 1663 weten we immers dat schout en schepenen van Schijndel daar als raadkamer in gebruik hadden een van de voorkamers met uitzicht op de Straat (later Rechtestraat, Grootestraat en nu Hoofdstraat).
Voor de schepen verklaren ze dat ze hun vader willen machtigen of ‘constitueren’ tot verkoop van een huis, hof en aangelegen landerijen ter grootte van 15 lopensen gelegen ‘int Liessent’.
Vader Gerit zal de kooppenningen in ontvangst nemen en later verdelen onder zijn kinderen.
Daarvan kennen we inmiddels de drie zonen, maar er waren ook nog twee dochters nl. Mechtelt, de vrouw van een zekere Wouter Janssen van Oisterwijk en Mariken, de vrouw van Matijs Arts van Roesmalen. De vrouw van Gerit was een zekere Margriet die in haar testament een behoorlijk legaat had nagelaten aan haar man.