Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Ausems herenkleding

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ausems herenkleding[1][bewerken | brontekst bewerken]

Kledingzaak Ausems van voor de tweede wereldoorlog.
Voor meer details klik hier.

In 1936 kwam de heer A. Ausems naar Schijndel en huurde toen het leegstaande café van de weduwe Schrijvers. Na dit huis verbouwd te hebben tot winkelpand vestigde hij daarin een zaak voor heren- en jongenskleding. Het bleek spoedig dat de oprichter goed had gezien dat Schijndel behoefte had een dergelijke zaak. Door het vertrouwen te winnen van het plaatselijke publiek en uit de omgeving maakte de onderneming een grote opgang. In het bijzonder in de naoorlogse jaren als gevolg van het grote behoefte-element. Daardoor zag de heer Ausems zich in 1951 genoodzaakt naar een grotere verkoopruimte om te zien. Dankzij de medewerking van zijn broer, de heer Th. Ausems, architect te Culemborg en de aannemersfirma A. de Wit is aan de zijde van de Pompstraat een geheel moderne nieuwbouw gerealiseerd.
In 1978 vond weer een grondige en uitgebreide verbouwing plaats. De entree werd gewijzigd en van de Pompstraat naar de Hoofdstraat verlegd. Een riante entree, geflankeerd door etalages geeft toegang tot de geheel gemoderniseerde winkelruimte. Op 5 april 1978 werd de winkel heropend door de heer A. Ausems, samen met zijn twee kleinkinderen. De heer Ausems die zich uit het bedrijf terugtrekt laat dit bedrijf over aan zijn zoon Peter.
Het beeld van “de Wildeman” geeft de kledingzaak aan de Hoofdstraat, hoek Pompstraat, al sinds jaar en dag een direct herkenbaar aanzien, daar waar in de Middeleeuwen herberg “de Wildeman” stond. In 1986 vierde Ausems, 50 jaar toonaangevend in herenkleding, het gouden jubileum.
Op 9 maart 1989 opende Ausems-Schijndel de geheel vernieuwde herenmodezaak. De oude naamletters prijken weer als vanouds op de voorgevel. Na vier ingrijpende uitbreidingen en evenzovele interieurverbouwingen, de laatste in 1980, is nu de vijfde interieurvernieuwing gereed.
De modezaak van Peter en Jet Ausems, Ausems Men-Women, heeft in 1996 een facelift gekregen. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur heeft een verjonging ondergaan. De gerenoveerde, 60 jaar bestaande, zaak is in april 1996 heropend.

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse kranten 1951 - 1996