Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Debussystraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Debussystraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 31 augustus 1989.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Debussystraat.
Voor meer details klik hier.
Debussystraat.
Voor meer details klik hier.

De nieuwe verkaveling in het westelijk gedeelte van het plan Plein maakt het nodig dat het raadsbesluit van 27 maart 1986 gedeeltelijk wordt ingetrokken. Het betreft een gedeelte van de Bartokstraat, de Offenbachstraat, de Debussyhof, Strausshof, Wagnerhof en Brucknerhof.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Debussystraat is te vinden in de wijk Plein en werd eind vorige eeuw aangelegd. Het is de verbinding tussen de Offenbachstraat en de Bartokstraat en heeft het karakter van een rustige woonstraat. Ook hier gaat het om een componist die de straat zijn naam gegeven heeft: Claude Debussy (1862 - 1918). Deze Franse componist staat te boek als een man die de muziek geheel nieuwe impulsen heeft gegeven met zijn bijzondere klankcombinaties en harmonieën. Debussy won in 1884 de Prix de Rome en kon daardoor twee jaar werken en studeren in Rome. Het beviel hem daar niet en het orkeststuk dat hij er schreef "Printemps" werd in Parijs weggehoond. Vaak wordt zijn muziek omschreven met de term "impressionistisch" ofschoon Debussy zijn werk liever anders karakteriseerde: "Ik probeer iets anders te doen, een soort realiteiten, wat door imbecielen "impressionisme" wordt genoemd." Bij dat "anders" heeft hij zich mede laten inspireren door exotische culturen zoals door de klanken van de Javaanse gamelan. Ook legendes en de klassieke mythologie vormden voor hem een bron van inspiratie. Voorbeelden daarvan zijn de Prélude à l'après midi d'un faun en Pelléas et Mélisande. Maar ook het gebruik van de chromatische toonladder in plaats van de diatonische toonladder, evenals de schijnbaar abrupte modulaties, geven zijn muziek een volstrekt eigen karakter.
In 1899 huwde Debussy met Rosalie Texier. Zij kwam uit een eenvoudig milieu maar stond hem onvoorwaardelijk terzijde in de moeilijke periode voordat hij bekendheid kreeg. Dat weerhield Debussy er echter niet van om in 1904 van haar te scheiden om te kunnen trouwen met Emma Bardac-Moyse, hun gezamenlijke vriendin. Door dit tweede huwelijk kwam hij in aanraking met de betere kringen, hoewel dit niet betekende dat er een einde kwam aan zijn financiële zorgen. Debussy die al jaren aan kanker leed, stierf in 1918 tijdens het laatste offensief op Parijs.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 17 november 2011