Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Weerelt

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Weerelt[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 1 september 1988.[1][bewerken | brontekst bewerken]

De Weerelt.
Voor meer details klik hier.
De Weerelt.
Voor meer details klik hier.

Oorspronkelijk was voorgesteld deze straat de naam De Wereld te geven.
De gemeenteraad had hiertegen bezwaar omdat deze straat dezelfde naam zou dragen als die van onze planeet.
Dit bezwaar is opgeheven door gebruik te maken van de alternatieve schrijfwijze, De Weerelt.
De historische band met het verleden (er stond immers ter plekke een herberg met de naam De Weerelt) is daardoor verstevigd.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Deze straat, voorlopig nog maar aan de noordzijde bebouwd (2012), verbindt de Hopstraat met de Floralaan. De naam valt op, niet alleen vanwege het feit dat die niet op zijn plek lijkt in een omgeving waar enerzijds alles naar bier "smaakt" en waar anderzijds zich een wereld van bloemen aandient. Zoals zo vaak biedt Het Schijndelse Landschap van Henk Beijers uitkomst. De naam blijkt te verwijzen naar een herberg en brouwerij, die bekend is uit de achttiende eeuw en die zich bevond aan het "Verrekesstraotje". Die straatnaam is verdwenen, op verzoek van de aanwonenden werd die later veranderd in Houtstraat. De naam De Wereld komt veelvuldig voor bij kroegen en brouwerijen, zo meldt Beijers ook nog. De vreemde schrijfwijze van de straatnaam blijken we te danken te hebben aan onze gemeenteraad, zo blijkt uit het straatnamenoverzicht van Henk van den Brand. Oorspronkelijk was voorgesteld deze straat de naam De Wereld te geven. De gemeenteraad had hiertegen bezwaar omdat deze straat dan dezelfde naam zou dragen als die van onze planeet. Blijkbaar dacht men dat het verwarrend zou zijn voor de postbezorging. Dit bezwaar is opgeheven door gebruik te maken van de historiserende schrijfwijze, De Weerelt. Waarmee tegelijk de verwijzing daar was naar eerdergenoemde herberg. Het betreffende raadsbesluit dateert van 1 september 1988. Restaurants met deze naam vinden we vandaag de dag bijvoorbeeld nog in Turnhout en Antwerpen en een café in Leuven heet ook al De Weerelt. Zelfs de carnavalsclub van Tessenderloo heeft zich met deze naam getooid. En hopelijk kennen de bewoners van de straat Vondels bekende spreuk: De Weerelt is een speel tooneel, elck speelt zijn rol en krygt zijn deel". Joost van de Vondel schreef deze in 1637 ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Amsterdamse Schouwburg aan de Keizersgracht. Het staat te lezen boven de entreepoort.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 19 juli 2012