U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Aletta Jacobshof
Aletta Jacobshof[bewerken | brontekst bewerken]
Raadsbesluit 31 augustus 1989.[1][bewerken | brontekst bewerken]
Er worden woningen gebouwd in de tuin van Huize de Borne. De naam Borne zou als straatnaam hier op zijn plaats zijn, ware het niet dat van oudsher de benaming Borne voorkomt in het landelijk gebied.
Mevrouw Aletta Jacobs (1854 – 1929) vestigde zich als eerste vrouwelijke arts in Amsterdam waar zij veel aandacht besteedde onder andere aan de problemen van de arbeidersklasse. Verder was zij actief in de vredesbeweging en voor het vrouwenkiesrecht. De keuze van deze naam sluit goed aan bij die van Dr. van Beurden; de Aletta Jacobshof mondt uit in de Dr. v. Beurdenstraat.
Aanvullende informatie. [2][bewerken | brontekst bewerken]
Een hofje met deze naam zou je verwachten in de "witte wijk" in de Beemd, aan de overzijde van de aldaar gelegen gracht. Gebouwd begin jaren negentig van de vorige eeuw, kregen de straten daar - een gevolg van de tweede feministische golf? - de namen van beroemde vrouwen. De Aletta Jacobshof ligt echter verscholen achter de Hoofdstraat, te bereiken via de Dr. van Beurdenstraat.
Aletta Jacobs (1854 - 1929) was iemand die zich sterk maakte voor het recht op onderwijs voor vrouwen. Zij was de eerste vrouw die werd toegelaten op een hbs en vervolgens de eerste die een universitaire studie met succes afrondde en de eerste vrouwelijke arts werd. Ook vocht zij voor het vrouwenkiesrecht, nationaal en internationaal. Aletta Jacobs is opgenomen in de Canon van Nederland, waardoor zij geldt als een van de vijftig essentiële onderwerpen uit de vaderlandse geschiedenis. De Aletta Jacobshof is gebouwd op het terrein waar voorheen Huize De Borne stond, de villa van directeur Jansen van Jansen de Wit. Deze was in 1931 gebouwd naar een ontwerp van de Schijndelse architect Chr. van Liempd. Aardig detail: in 1943 werd de villa voorzien van een betonnen schuilkelder.
Bronnen, noten en/of referenties |