Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Adrianus den Ouden (1925 - 2018)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adrianus den Ouden
Adrianus den Ouden (1925 - 2018).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Adrianus den Ouden
Roepnaam Ad of Ed
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 19 mei 1925
Overl.plaats Eugene (Oregon, USA)
Overl.datum 11 december 2018
Partner(s) Maria Adriana (Sis) van Rooij

Adrianus (Ad) den Ouden [1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Cornelus den Ouden en Martina van den Heuvel
Geboren: 19 mei 1925 te Schijndel
Toenmalig adres: Voortstraat 34
Legerplaats: Ede
Legeronderdeel: 5e Bat. Reg. Jagers
Legernummer: 250519125
Rang/functie: korporaal
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 19 november 1947
Naam van de boot: Kota Baroe
Verblijf op: Nieuw Guinea
Datum terugkomst: 3 april 1950
Naam van het vliegtuig: Eindhoven
Laatst bekende woonplaats: Amerika
Overleden: 11 december 2018 in Eugene (Oregon, USA)

Herinneringen van Ad[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 november 1947 ben ik met de "Kota Baroe" naar Nederlands-Indië gegaan. Bijna twee en een half jaar heb ik als korporaal van het 5e bataljon Regiment Jagers mijn dienst in Hollandia en Sorong op Nieuw Guinea vervuld.
Als gevolg van de ernstige ziekte van mijn vader ben ik op 3 april 1950 met het vliegtuig naar huis gemogen. Mijn vader is daarna op 7 april 1950 overleden.

Krantenartikel[bewerken | brontekst bewerken]

Weer Thuis [2][bewerken | brontekst bewerken]

Met het KL.M.-vliegtuig „Eindhoven” keerde onze dorpsgenoot Ad. den Ouden, Voortstraat, na een 2½-jarig verblijf in Indonesië, in het vaderland terug. Wegens ziekte van zijn vader mocht Ad per vliegtuig repatriëren. Ofschoon hij reeds enkele weken geleden verwacht werd, kwam hij Woensdag nog vrij onverwacht in Schijndel aan. De versiering aan huis, welke door de buurt reeds tien dagen tevoren was aangebracht, deed het nog heel goed. Vooral 's avonds kwam dit tot uiting. Vrienden en bekenden gaven blijk van belangstelling. Namens de buurt werd Ad een pracht polshorloge aangeboden, terwijl natuurlijk Kath. Thuisfront zich niet onbetuigd liet.
Over zijn ervaringen in Indonesië kan hij urenlang vertellen. Het grootste gedeelte van zijn diensttijd in Indië, heeft hij doorgebracht op Nieuw-Guinea, Van acties of iets dergelijks heeft Ad nooit iets gemerkt. De bevolking is daar zeer primitief. Stenen huizen ziet men er niet. Geldhandel is daar nog onbekend. De bevolking leeft van jagen en visvangst. Ze zijn zeer vredelievend, doch er valt niet mee te spotten. Ad heeft daarom zijn verblijf in Indië beschouwd als een vacantie. Jammer vond hij het dat hij nooit geen Schijndelaar ontmoet heeft. Alleen in Batavia zag hij Vorstenbosch uit het Wijbosch, die klaar stond om met de boot naar Holland te gaan.
Natuurlijk moesten, wegens ziekte van zijn vader, de grootste feestelijkheden achterwege blijven.
Een dag later arriveerden met het s.s. „Kota Inten” weer 2 Schijndelse jongens. Het waren Willy van Zandbeek, Hoevenbraak en Heesakkers, Molenstraat Ook hier hadden de diverse buurtbewoners ervoor gezorgd, dat een passende versiering aan huis niet ontbrak. Vooral in de Molenstraat bij Heesakkers zag het er keurig uit. Molenaar Derks heeft hierbij wel het leeuwenaandeel gehad. Ook Kath. Thuisfront was aanwezig om de jongens welkom toe te roepen, terwijl vrienden en bekenden ervoor gezorgd hadden, dat de jongens in de bloemetjes zaten. Van verschillende zijde werden nuttige cadeaux aangeboden, die dankbaar door de jongens werden aanvaard. Wij zijn ervan overtuigd dat het ook voor deze knapen onvergetelijke dagen zijn geworden, en wij hopen dat zij spoedig hun weg weer zullen vinden in het burgerleven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen".
  2. Schijndelse Krant 31 maart 1950