Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Wilhelmus van Zandbeek (1926 - 1999)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmus van Zandbeek
Wilhelmus van Zandbeek (1926 - 1999).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus van Zandbeek
Roepnaam Wim
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 16 februari 1926
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 14 september 1999
Partner(s) Paulina Maria (Paula) van Vught‏‎

Gezin van Wilhelmus (Wim) van Zandbeek.[bewerken | brontekst bewerken]

Wilhelmus (Wim) van Zandbeek werd geboren op 16 februari 1926 in Schijndel, zoon van Jan van Zandbeek geboren in Sint Michielsgestel (1899 – 1944) van beroep landbouwer en Hendrika Persons geboren in Schijndel (1901 – 1944), als derde kind in en gezin met negen kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden. Wim overleed op 14 september 1999 in ’s-Hertogenbosch.

Wilhelmus van Zandbeek trouwde op 21 februari 1952 in Sint Michielsgestel met Paulina Maria van Vught.

Paulina Maria (Paula) van Vught werd geboren op 14 mei 1930 in Sint Michielsgestel. Paula overleed op 27 september 2005 in ’s-Hertogenbosch.

Kinderen uit het huwelijk van Wim en Paula:

  1. Hendrika Adriana werd geboren op 10 april 1954 in ’s-Hertogenbosch, overleed op 11 maart 2002 in ’s-Hertogenbosch.
  2. Josephus Johannes Adrianus (Hans) werd geboren op 5 april 1955 in Schijndel, trouwde met Annette (Annette) van den Berg. Hans overleed op 16 maart 2021 in ’s-Hertogenbosch.
  3. Wilhelmus Adrianus Anna trouwde met Dinie van Roosmalen.

Wilhelmus (Wim) van Zandbeek [1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Jan van Zandbeek en Hendrika Persons
Geboren: 16 februari 1926 te Schijndel
Toenmalig adres: Meijgraaf
Legerplaats: Blerick
Legeronderdeel: 4 - 11 - R.I.
Legernummer: 260216129
Rang/functie: soldaat/carrierchauffeur
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 5 februari 1947
Naam van de boot: Johan van Oldenbarnevelt
Verblijf op: Java
Datum terugkomst: 16 maart 1950
Naam van de boot: Kota Inten
Laatst bekende woonplaats: Schijndel
Overleden: 14 september 1999 te 's-Hertogenbosch

Herinneringen van Wim[bewerken | brontekst bewerken]

Om te beginnen: ik ben in 1945 aanvankelijk als vrijwilliger in dienst gegaan. Ik had me gemeld in Eindhoven op de Keizersgracht.
Omdat Nederland nog niet helemaal bevrijd was, bleef ik nog in Schijndel. Daarna werd ik opgeroepen om naar Wezep te gaan naar de Artilleriekazerne. Daar heb ik een opleiding gehad, eerst als seiner, maar dat zag ik niet zo zitten, daarna als chauffeur.
Doordat we naar Indië zouden vertrekken, moest ik bij de commandant komen met nog meer dienstplichtigen. We kregen te horen dat we met klein verlof gestuurd werden.
Eerst wisten we niet wat het inhield, maar dat wist ik al snel. Want ik ben dezelfde week nog opgeroepen voor dienstplicht en werd ingedeeld bij 4 - 11 - R.I. in Blerick, ben daarna naar Roermond gegaan. Daar werd ik opgeleid voor chauffeur op een vrachtwagen.
Ik ben vertrokken naar Indië op 5 februari 1947 met nog twee Schijndelaren, Harrie van der Steen en Mies Heesakkers. In Indië aangekomen was er niet veel te doen dan wachtlopen en bewaking. Maar dat heb ik niet veel gedaan, want in de keuken moesten ze iemand hebben die vlees uit kon benen. Omdat ik drie jaar bij Geerkens had gewerkt en dat wist de commandant van Harrie van der Steen, moest ik in de keuken gaan werken.
Toen de eerste politionele actie begon hadden we daar nog niet veel van gemerkt, omdat we nog te kort daar waren. Maar toen de tweede actie begon hebben we het wel gemerkt. Toen waren er brencarriers gekomen, daar ben ik als chauffeur begonnen. Toen hadden we werk genoeg.
Er moest veel patrouille gereden worden, steeds met een konvooi mee of met mortieren, die we achter op de carrier hadden.
Zo is ook mijn beste vriend gesneuveld door op een bom te rijden; daarbij werden zes jongens gedood. Die weg werd door mij vaak gereden, ik heb toen geluk gehad, want ik had erbij kunnen zijn. Toen ben ik na de overdracht in Soerabaja terecht gekomen en werd ingedeeld bij 5 - 6 - R.I. weer als carrierchauffeur. Ons bataljon was te zwak geworden; daarom werden we ergens bij ingedeeld.
Van Soerabaja ben ik weer ingescheept naar Batavia om daar te wachten tot ons bataljon weer bij elkaar was om naar Nederland te vertrekken. Ik werd op mijn verjaardag ingescheept en was op 16 maart 1950 weer in Schijndel.

Krantenartikel[bewerken | brontekst bewerken]

Weer Thuis [2][bewerken | brontekst bewerken]

Met het KL.M.-vliegtuig „Eindhoven” keerde onze dorpsgenoot Ad. den Ouden, Voortstraat, na een 2½-jarig verblijf in Indonesië, in het vaderland terug. Wegens ziekte van zijn vader mocht Ad per vliegtuig repatriëren. Ofschoon hij reeds enkele weken geleden verwacht werd, kwam hij Woensdag nog vrij onverwacht in Schijndel aan. De versiering aan huis, welke door de buurt reeds tien dagen tevoren was aangebracht, deed het nog heel goed. Vooral 's avonds kwam dit tot uiting. Vrienden en bekenden gaven blijk van belangstelling. Namens de buurt werd Ad een pracht polshorloge aangeboden, terwijl natuurlijk Kath. Thuisfront zich niet onbetuigd liet.
Over zijn ervaringen in Indonesië kan hij urenlang vertellen. Het grootste gedeelte van zijn diensttijd in Indië, heeft hij doorgebracht op Nieuw-Guinea, Van acties of iets dergelijks heeft Ad nooit iets gemerkt. De bevolking is daar zeer primitief. Stenen huizen ziet men er niet. Geldhandel is daar nog onbekend. De bevolking leeft van jagen en visvangst. Ze zijn zeer vredelievend, doch er valt niet mee te spotten. Ad heeft daarom zijn verblijf in Indië beschouwd als een vacantie. Jammer vond hij het dat hij nooit geen Schijndelaar ontmoet heeft. Alleen in Batavia zag hij Vorstenbosch uit het Wijbosch, die klaar stond om met de boot naar Holland te gaan.
Natuurlijk moesten, wegens ziekte van zijn vader, de grootste feestelijkheden achterwege blijven.
Een dag later arriveerden met het s.s. „Kota Inten” weer 2 Schijndelse jongens. Het waren Willy van Zandbeek, Hoevenbraak en Heesakkers, Molenstraat Ook hier hadden de diverse buurtbewoners ervoor gezorgd, dat een passende versiering aan huis niet ontbrak. Vooral in de Molenstraat bij Heesakkers zag het er keurig uit. Molenaar Derks heeft hierbij wel het leeuwenaandeel gehad. Ook Kath. Thuisfront was aanwezig om de jongens welkom toe te roepen, terwijl vrienden en bekenden ervoor gezorgd hadden, dat de jongens in de bloemetjes zaten. Van verschillende zijde werden nuttige cadeaux aangeboden, die dankbaar door de jongens werden aanvaard. Wij zijn ervan overtuigd dat het ook voor deze knapen onvergetelijke dagen zijn geworden, en wij hopen dat zij spoedig hun weg weer zullen vinden in het burgerleven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen".
  2. Schijndelse Krant 31 maart 1950