Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Adrianus Johannes de Graaf (1905 - 1994)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adrianus Johannes de Graaf
Persoonsinformatie
Volledige naam Adrianus Johannes de Graaf
Roepnaam Haske
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 6 juli 1905
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 2 november 1994
Partner(s) Maria (Marie) Kerkhof
Beroep(en) landbouwer
Bidprentje Adrianus Johannes de Graaf (1905 - 1994).jpg

Maria Kerkhof (1906 - 1986).jpg

Adrianus Johannes de Graaf (1905 – 1994)[bewerken | brontekst bewerken]

Adrianus Johannes (Haske) de Graaf werd geboren op 6 juli 1905 in Schijndel (Houterd), zoon van Adriaan de Graaf geboren in Schijndel (1856 – 1926) van beroep landbouwer en Petronella Lammers geboren in Schijndel (1877 – 1967), als eerstgeborene in een gezin met zeven kinderen. Haske, van beroep landbouwer, overleed op 2 november 1994 in Schijndel.

Adrianus Johannes de Graaf trouwde op 7 mei 1931 in Berlicum met Maria Kerkhof.

Maria (Marie) Kerkhof werd geboren op 15 februari 1906 in Schijndel (Meijldoorn), dochter van Antonius Kerkhof geboren in Den Dungen (1877 – 1939) van beroep landbouwer en Hendrika van Heeswijk geboren in Schijndel (1878 – 1949), als vierde kind in een gezin met tien kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden, Marie overleed op 6 augustus 1986 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Haske en Marie:

  1. Joanna Christina werd geboren op 22 januari 1938 in Schijndel, overleed op 22 april 1938 in Schijndel.

Gouden bruiloft Adrianus Johannes de Graaf – Maria Kerkhof[1][bewerken | brontekst bewerken]

Bij Haske en Marie de Graaf, woonachtig aan de Houterdsedijk 25 hoef je je niet te vervelen. Het echtpaar, beiden 75 jaar oud, zijn zeer actief en welbespraakt.
Op 13 mei 1981 vieren zij het gouden feest en zoals het zich laat aanzien zullen er wel een paar honderd gasten komen. “Boer” Haske is een goedlachse man die een uitgesproken mening heeft over vele zaken en dit dan ook graag bekend maakt. Ze kunnen hem niet “meer” voor de gek houden en je hoeft met hem ook niet over het bejaardenhuis te beginnen, want de boerderij is al 180 jaar in de familie en zal dat blijven en als het aan hem ligt, blijven ze er zo lang mogelijk zitten. Drie zonen wonen bij het echtpaar en zodoende wordt de zaak goed gerund, maar vader en moeder hebben het te vertellen. Lachend zegt de bruidegom dat hij een paar kalveren heeft moeten verkopen om de bruiloft te kunnen betalen. Moeder De Graaf schatert om zijn kwinkslagen maar knipoogt eens en zegt “ik heb wat te stellen met vier mannen, maar ik kan ze best aan”. Het echtpaar heeft 11 kinderen, 5 jongens en 6 meisjes en 12 kleinkinderen en die zullen zeker zorgen dat het een geweldig feest wordt.
Trouwens aan de Houterdsedijk zijn de buren ook uitgenodigd, dat is van oudsher de gewoonte. Die zullen ook voor de versieringen en enkele andere dingen zorgen.
Haske en Marie wachten gewoon af en zijn niet bang dat het niet zal slagen.
Marie breit, naait en stopt nog voor haar gezin, ze doet de bloementuin en gaat alleen (met een vriendin) naar de bejaardenfeesten en op vakantie, want haar man krijgt ze niet mee. Die blijft bij zijn schapen en kalveren want de boerderij is zijn hobby en meer verlangt hij niet. Als zijn vrouw eens uit wil is het hem allang goed, zolang alles maar op rolletjes loopt. Komt er iemand buurten dan kan hij urenlang over vroeger vertellen en de veranderingen die hij in zijn leven heeft meegemaakt. Ongezouten vertelt hij waar het op staat. Zijn vrouw slijpt de scherpste puntjes er soms af door eens vergoedelekend te lachen, maar samen rooien ze het best.
De H. Mis op 13 mei is om 14.30 uur in de Servatiuskerk. Receptie van 18.00 tot 19.00 uur in café de Lindeboom, Toon Bolsiusstraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 8 mei 1981