Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Adrianus Johannes Oerlemans (1915 - 1997): verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 9: Regel 9:


[[categorie:Oerlemans|Adrianus Johannes]]
[[categorie:Oerlemans|Adrianus Johannes]]
[[categorie:Bruiloften/Jubilea]]
[[categorie:Klompenmaker]]
[[categorie:Klompenmaker]]
[[Categorie:Houtzager]]
[[Categorie:Houtzager]]
[[categorie:Bruiloften/Jubilea]]
{{appendix}}
{{appendix}}
{{DEFAULTSORT:Oerlemans}}
{{DEFAULTSORT:Oerlemans}}

Huidige versie van 20 apr 2024 om 09:28

Adrianus Johannes Oerlemans (1915 - 1997)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden huwelijksfeest Oerlemans – Theunissen [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 2 juni 1990 vieren Adriaan Oerlemans en Maria Theunissen het feit dat zij elkaar 50 jaar geleden het jawoord gaven. Zo gemakkelijk als dit hier wordt geschreven was het in het voorjaar van 1940 echter niet, er was geen sprake van bruiloft vieren op de afgesproken datum. Op 14 mei zou er getrouwd worden. Een week daarvoor waren zij reeds voor de wet getrouwd. Oorlogshandelingen gooiden roet in het eten. De bruidegom, soldaat bij de afdeling luchtafweer, was krijgsgevangen genomen en tot overmaat van ramp moest de familie Theunissen vanuit Escharen (waarvan de gouden bruid afkomstig is) met achterlating van alles vluchten voor het aanstormend geweld. De bruidsjapon ging echter in de spaarzame bagage mee. Na enkele spannende weken kon iedereen weer naar zijn eigen stek terug en mocht de bruidegom wegens zakenverlof het gevangenkamp verlaten. Pas toen kon de bruiloft doorgaan, al was het op sobere wijze. Het bruiloftsmaal bestond uit een paar sneetjes brood met ham en het enige cadeau bestond uit een schilmesje dat de bruid werd aangeboden door een toevallig passerende handelaar in negotie.
Generaties lang is de naam Oerlemans verbonden aan Schijndels oudste industrie, het klompen maken. Zo is ook Adriaan van jongsafaan werkzaam geweest als klompenmaker en later, toen de omzet in klompen terugliep, in de houtzagerij. Na zijn pensionering werd de zaak voortgezet door een van de zonen zodat de traditie blijft gehandhaafd. Sindsdien bekijkt Adriaan de bomen vanaf de fiets. Wekelijks legt hij daarop veel kilometers af.
Ook de gouden bruid heeft een zeer drukke dagindeling. Aan de prachtige tuin achter hun huis in de Bunderstraat is het vakmanschap en liefde voor de natuur te zien. Daarnaast is zij steeds aanwezig als leidster van het Welfarewerk in De Vink. Daar wordt thans hard gewerkt aan het aankleden van poppen bestemd voor weeshuizen in Polen en Litouwen.
De gouden bruiloft zal volgende week zaterdag gevierd worden in zaal De Schuif in Gemonde waar ongetwijfeld velen het paar zullen komen gelukwensen. Naast hun 6 kinderen en 13 kleinkinderen worden maar liefst 120 neven en nichten verwacht. Ook Koninklijke harmonie Sint Cecilia zal een klinkende serenade komen brengen. Al jarenlang zijn Adriaan en Maria trouwe supporters van de harmonie, die zij zelfs op alle concoursen trouw begeleiden.
De receptie in Gemonde wordt gehouden van 17.00 – 19.00 uur. In de Sint Servatiuskerk zal om 10.00 uur een H. Mis worden opgedragen te hunner intentie.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 24 mei 1990