Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Petrus van der Heijden (1902 - 1983)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus van der Heijden
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus van der Heijden
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 28 september 1902
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 15 oktober 1983
Partner(s) Petronella van den Heuvel
Beroep(en) klompenmaker

arbeider

Bidprentje Petrus van der Heijden (1902 - 1983).jpg

Petronella van den Heuvel (1910 - 1990).jpg

Petrus van der Heijden (1902 – 1983)[bewerken | brontekst bewerken]

Petrus (Piet) van der Heijden werd geboren op 28 september 1902 in Schijndel (Hermalen), zoon van Francis van der Heijden geboren in Schijndel (1860 – 1929) van beroep klompenmaker/ dagloner/ wegwerker en Elisabeth Broeren geboren in Sint Michielsgestel (1862 – 1933), als zesde kind in een gezin met zeven kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Piet, van beroep klompenmaker/ arbeider, overleed op 15 oktober 1983 in Schijndel.

Petrus van der Heijden trouwde op 17 juli 1929 in Sint Oedenrode met Petronella van den Heuvel.

Petronella van den Heuvel werd geboren op 17 februari 1910 in Sint Michielsgestel, dochter van Marinus van den Heuvel geboren in Schijndel (1876 – 1957) van beroep arbeider en Jacoba van de Ven geboren in Sint Michielsgestel (1891 – 1977), als eerstgeborene in een gezin met twee kinderen. Petronella overleed op 16 augustus 1990 in Veghel.

Gouden huwelijksfeest Van der Heijden – van den Heuvel[1][bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 juli 1929, voor vijftig jaar terug, werd het huwelijk gesloten tussen Piet van der Heijden, thans 76 jaar en Petronella van den Heuvel, thans 69 jaar.
De gouden bruidegom aanschouwde het eerste levenslicht in het Hermalen, de gouden bruid kwam in Sint-Michielsgestel ter wereld. Zij kwam echter al vrij spoedig ook in Schijndel in het Hermalen wonen. En daar ontsproot het levensgeluk voor dit echtpaar dat thans bekroond wordt met de gouden kroon. Zes kinderen werden uit dit huwelijk geboren en 18 kleinkinderen sieren de gouden kroon van opa en oma.
Piet werd klompenmaker en bewerkte de houten blokken eerst in de klompenmakerij van Naris Vleuten om daarna over te gaan naar de klompenfabriek van Van Kaathoven. De klompenmakerij ging minder floreren en Piet zocht ander werk en vond dat bij de N.V. Nettenbouw waar hij menig metertje kabel hielp leggen.
De bruid hield het meer op huishoudelijk gebied, zij diende zoals dat gezegd werd den boer. Slechts voor korte tijd ging zij de fabriekspoorten van Jansen de Wit door.
Zij genieten thans van een rustig leven in hun knusse woning in het Deken Baekershof. Hun gouden feestdag 17 juli valt samen met het jaarlijks plaatselijk gebeuren, de Schijndelse kermis en zij voelen er niets voor om als gouden paar nog in de mallemolen te gaan zitten. Daarom hebben zij hun feestdag maar vervroegd en zo zal dan vrijdag 13 juli 1979 de dag worden waarop zij hun vijftig jarige echtvereniging gaan vieren.
De feestdag zal worden ingezet met een eucharistieviering om 2.30 uur in het Mgr. Bekkershuis. Na deze viering zal er voor de bewoners van het Bekkershuis en de bungalows van het Deken Baekershof, onder het genot van een kopje koffie, gelegenheid zijn het gouden paar geluk te wensen in de grote recreatiezaal van het Bekkershuis. Van 4 tot 5 uur is daar ook de receptie. Het verdere feest met kinderen, kleinkinderen en familie wordt daarna voortgezet in café Duperko aan de Oude Steeg.
De bewoners van het Deken Baekershof maken zich reeds op om het gouden paar op die dag eens heerlijk in de bloemetjes te zetten en zal de Koninklijke harmonie ’s-avonds met een klinkende serenade de vele gelukwensen muzikaal komen onderschrijven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 6 juli 1979