Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Slagerij van den Dungen

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Slagerij Van den Dungen [1]

Hendrik van den Dungen met zijn vrouw en kinderen rond 1930 voor de slagerij. Van links naar rechts Dina, Marietje, Hendrik, zijn vrouw Berta, Januske, Sineke en Theo.
Voor meer details klik hier.
Familie van den Dungen voor de slagerij in de Sint Servatiusstraat (oktober 1931) met een van de eerste auto's in Schijndel. Kenteken van de auto is N-25063. Voor de auto Hendrik van den Dungen en erachter zijn vrouw Berta van Rozendaal en hun kinderen in de auto.

Hendrikus van den Dungen (1880 – 1957) had een boerderij aan de Boschweg en was getrouwd met Huberta (Berta) van Rozendaal (1880 - 1965), de zuster van Nard van Rozendaal - Steenbakkers.
Hendrikus verhuisde naar de Kluis en begon daar een slagerij. Na een paar jaar verhuisde hij naar de Sint Servatiusstraat.
Nadat Theo van den Dungen al veel geleerd had van zijn vader, ging hij naar de slagersvakschool in Utrecht om nog meer over het vak te leren. Hij trouwde op 30 mei 1939 in Heeswijk met Lenie van Aspert (1919 -2001) uit Heeswijk. Zij kregen zeven kinderen. Theo nam in 1944 de slagerij van zijn vader over.
Theo had een goed lopende slagerij, had drie knechten in dienst en had hulp van zijn vrouw Lenie die zorgde voor de winkel. Hij slachtte varkens en runderen die hij kocht bij boeren.
Theo had grotere ambities en stopte in 1953 met de slagerij en de winkel. Het gezin verhuisde naar een huis verderop aan de St. Servatiusstraat en een paar jaar later naar de Groeneweg. Theo begon een groothandel in vlees. Hij leverde aan allerlei slagers in de geheel Noord-Brabant en de Bommelerwaard. Hij vervoerde het vlees eerst in een Opel Olympia en later in een bestelwagen.
Als grossier kocht hij zijn vlees voornamelijk bij de N.C.B. in Boxtel.
In 1968 is Theo zelf gestopt als grossier waarna het bedrijf werd overgenomen door zijn zoon Adriaan. Theo startte later met een vleeswarenfabriek. Hij had tien mannen en vrouwen als personeel in dienst en leverde grote hoeveelheden hammen en bacon, vooral aan grootwinkelbedrijven. Hij had vaak vele hammen in voorraad.
Theo van den Dungen is in 1980 gestopt, zijn zoon Albert nam het bedrijf over terwijl vader Theo nog jaren bij hem werkte. Het bedrijf is door Albert later verkocht aan de bekende vlees fabrikant Boekos in Oss.

Fotoalbum

Fotoalbum slagerij van den Dungen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse slagers en vleesbedrijven.