U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Hendrikus van Roij (1925 - 2009)
Hendrikus (Hein) van Roij [1][bewerken | brontekst bewerken]
Zoon van: Marinus van Roij en Maria Bogaards
Geboren: 12 februari 1925 te Schijndel
Toenmalig adres: Nieuwe Slender 18
Legerplaats: Maastricht
Legeronderdeel: 3 - III - 14 R.I.
Legernummer: 250212121
Rang/functie: soldaat 1e klas
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 23 oktober 1946
Naam van de boot: Johan de Witt
Verblijf op: Java
Datum terugkomst: 19 februari 1950
Naam van de boot: Tabinta
Laatst bekende woonplaats: Schijndel
Overleden: 2 september 2009 te Den Dungen
Herinneringen van Hein[bewerken | brontekst bewerken]
Alvorens in werkelijke dienst te gaan werd er in retraite gegaan. We moesten daarvoor naar huize Loyola te Vught, waar we voor een korte periode in afzondering verbleven. We kregen er godsdienstige overdenkingen, namen deel aan gebedsoefeningen, deden aan gewetensonderzoek enzovoorts. Dat alles onder leiding van de paters Jezuïten.
Diensttijd 4 jaar en 8 dagen.
Werkelijke diensttijd:
van 8 mei 1946 tot 3 april 1950 = 3 jaar, 10 maanden en 25 dagen;
Van 6 april 1951 tot 2 mei 1951 = 26 dagen;
Van 25 juni 1953 tot 12 juli 1953 = 17 dagen
zijnde in totaal 4 jaar en 8 dagen, waarvan 3 jaar en 4 maanden in Indonesië.
Soldij ongeveer f. 1,35 per dag inclusief dubbel gevarengeld.
Onze boottocht naar Indië was goed verlopen. Bij aankomst in Nederlands-Indië moest ik als eerste al direct 's-avonds op wacht met een Britse Indiër; onder de klapperbomen was het hels donker en ik voelde me helemaal niet op mijn gemak! Later werd ons verteld, dat wij met wachtlopen een afstand van bijna anderhalve keer de wereld hadden rondgelopen.
Wij hebben een rumoerige tijd gekend, die niet altijd zo gemakkelijk was en ontelbare patrouilles wezen dit wel uit. Daarom moesten wij steeds op onze hoede zijn. De ploppers doken overal op!
Af en toe kregen we van het thuisfront een brief of een pakje. Dit laatste was meestal open gemaakt en het een en ander er uit gehaald!
Mijn bed is lange tijd een houten venster van een huis geweest; ja, anders lag je zo maar op de grond zonder iets.
Helaas zijn vier van mijn naaste vrienden op Menteng Pulo begraven; ik troost me echter met het feit, dat er nog vele vrienden zijn, waarmee ik nog steeds goede contacten heb.
Krantenartikel [2][bewerken | brontekst bewerken]
TERUG UIT INDONESIE.
Zondag keerden met de Tabinta uit Indonesië terug:
Hendrik van Roy uit de Nieuwe Slender. Met gepaste versiering werd hij dóor de buurt ontvangen. Jos. Broeren bood hem bovendien nog ’n mooie nieuwe fiets aan, Namens Kath. Thuisfront sprak kap. Witlox hartelijke woorden van welkom, waarbij zich aansloten de heer v. Oss namens Avanti en de heer Duffhuës namens de bond van oud-strijders.
G. v. Dijk uit de Bunderstraat. Ook hier weer de hartelijke verwelkoming door de buurt. Mar. Cromsight bood daarbij namens de buurt nog ’n prachtig polshorloge aan. En kap. Witlox sprak weer namens Kath. Thuisfront. De bond van oud-strijders was vertegenwoordigd door de heer Duffhuës.
A. Mettler uit de Bunderstraat. Ja, daar was ’t er druk. Twee repatriërende kort bij elkaar. De ceremoniën verliepen in beide gevallen ongeveer eender. Hier bood Mar. Cromsight weer een polshorloge aan, kap. Witlox sprak weer voor 't Kath. Thuisfront en de heer Duffhuës namens de bond van oud-strijders.
Bronnen, noten en/of referenties |