U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Teeuwishoek
Teeuwishoek
Raadsbesluit 14 oktober 1966.
De Teeuwes Hoekse Straat heeft nu (1983/1985) kortweg Teeuwishoek.
De naam zou afgeleid zijn van de persoonsnaam Mattheeuwsen, die in Schijndel al in de 16e eeuw bekend was.
Raadsbesluit 14 november 1980.
Binnen afzienbare tijd zal in het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan Plein begonnen worden met de aanleg van straten.
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten namen te geven welke tot dezelfde groep behoren.
Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen.
Raadsbesluit 6 juni 1985.
Deel straat van naam veranderd.
In de vergadering op 14 november 1980 besloot de gemeenteraad in het bestemmingsplan Plein de reeds bestaande straatnaam Teeuwishoek ook te geven aan een reeds lang bestaande landweg.
De Teeuwishoek bestaat daardoor feitelijk uit twee wegen die nabij de Europalaan samenkomen.
Door gewijzigde bouwplannen en aangepaste constructie van wegen is een nieuw stukje weg aangelegd dat haaks op de Teeuwishoek uitkomt.
In verband met de nieuwe verkaveling, de wegconstructie en de huisnummering is het beter om de splitsing in twee wegen met eenzelfde straatnaam ongedaan te maken.
Voor de duidelijkheid en de herkenbaarheid van de wijk is het wenselijk een componistennaam te gebruiken.
Raadsbesluit 13 oktober 1988:
straatnaam opnieuw vastgesteld.
Aanvullende informatie
Een weg door een wijk die eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd aangelegd tussen de Hoofdstraat en het Plein om vervolgens als zandpad verder te gaan en uit te komen in de Venushoek nabij de Langstraat. Welke Matheus, want Teeuwis of Theus is een afgeleide van Mat(t)heus, ooit een stuk grond bezat op deze plek is niet bekend. Maar toch valt er het nodige te vertellen over deze hoek van Schijndel die tot die tijd vooral uit bouwland en weidegrond bestond. Want er lag ook ooit een voetbalveld waar het wild voetbal welig tierde. En er stonden de huizen van "de Spanjaarden", de Spaanse gastarbeiders die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw naar Schijndel werden gehaald door JedeWe. De kousen- en sokkenfabriek van Jansen de Wit zat toen immers te springen om mankracht. Die kon het bedrijf hier niet meer vinden en zo kreeg Schijndel zijn eerste gastarbeiders, arbeidskrachten van elders, die toen nog met open armen ontvangen werden. De houten huisjes in de Teeuwishoek, neergezet door JedeWe, boden die gastarbeiders en hun gezinnen onderdak. Bij de entree van de Teeuwishoek was ook Hogar Espanol te vinden, het gemeenschapshuis voor deze groep nieuwkomers in de Schijndelse gemeenschap. De wijken Teeuwishoek en aansluitend de Plein ontstonden in de jaren tachtig. De straten kregen er namen van befaamde componisten, al werd hier en daar nog een oude naam gehandhaafd. Naast Teeuwishoek staat het beeld De verwijzing, een werk van Henk Biesterbos, wat zowel bijna letterlijk een wegwijzer is, als dat het zinspeelt op de muziek die in de wijk vertegenwoordigd wordt door de componisten. Verder is het wellicht aardig te vermelden dat de naam Mat(t)heus, en dan hebben we het vooral over de evangelist, niet over de apostel Matthias, "godsgeschenk" betekent. Matheus is de patroon van de accountants, bankiers, belastingambtenaren, boekhouders, douanebeambten, handelsreizigers, veiligheidspersoneel en van de geldhandel. Zijn voorspraak wordt ingeroepen tegen dronkenschap.