Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Neerlandstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neerlandstraat

Raadsbesluit 15 oktober 1969. [1]

Neerlandstraat.
Voor meer details klik hier.
Neerlandstraat.
Voor meer details klik hier.

Naam gevonden op de oude tiendenkaart van Schijndel van 1757.

Raadsbesluit 8 januari 1987.

In het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan Lariestraat is een nieuwe straat aangelegd welke aansluit aan de Neerlandstraat en uitkomt op de Lariestraat.
De onderhavige straat is een voortzetting van de huidige Neerlandstraat.

Aanvullende informatie

Deze straat, aangelegd in het laatste kwart van de vorige eeuw, loopt van de Steeg naar de Lariestraat en kent een kleine uitstulping bij de eerste bocht. Het is een plezierige woonstraat waarvan de entree tot voor kort (april 2011) gedomineerd werd door de LAS, de Lagere Agrarische School. Even verderop was dan De Tolakker te vinden, een gezinsvervangend tehuis, wat inmiddels gesloopt is om plaats te maken voor woningbouw. De LAS is omgevormd tot Gezondheidscentrum Steeg 6. Ter linkerzijde steekt een gekandelaberde treurwilg zijn nu nog kale takken omhoog in een poging het beroemde beeld van Ossip Zadkine, Bezette Stad, te imiteren op de hoek van het evenemententerrein. Wie denkt dat de Neerlandstraat iets te maken heeft met Nederland, komt in zekere zin bedrogen uit. De naam heeft niets te maken met ons vaderland, maar verwijst al ruim 600 jaar naar een laaggelegen stuk grond in het buurtschap Elschot. Dat land lag lager dan de Tolakkers die ook hier te vinden waren. De Schijndelse Neerlandstraat zou als lijflied kunnen gebruiken "Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit", maar dit ronkend rijm heeft niets met de straat van doen. Het was vanaf 1816 totdat men tot inkeer kwam en het Wilhelmus in ere herstelde, het nationale volkslied. Het vers is van de hand van Hendrik Tollens, de melodie van Johann Wilhelm Willems.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit/Van vreemde smetten vrij/Wiens hart voor land en koning gloeit/Verheff' den zang als wij/Hij stell' met ons, vereend van zin/Met onbeklemde borst/Het godgevallig feestlied in/Voor vaderland en vorst.
Dat er een variant kwam op onder andere de tweede regel om met name de bewoners van Nederlands Indië niet tegen de borst te stoten, maakte het er allemaal niet beter op. Inmiddels ligt het lied veilig opgeborgen onder het stof der jaren.