Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Willem van Oranjelaan: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 8: Regel 8:
Willem van Oranje, geleefd hebbend van 1533 tot 1584 was de eerste stadhouder van Holland. <br>
Willem van Oranje, geleefd hebbend van 1533 tot 1584 was de eerste stadhouder van Holland. <br>
De grootste bekendheid heeft hij verworven door de bevrijding van ons land van de Spaanse overheersing.     
De grootste bekendheid heeft hij verworven door de bevrijding van ons land van de Spaanse overheersing.     
 
=== '''Aanvullende informatie''' ===
Met Koninginnedag en de troonsoverdracht in het vooruitzicht (4 april 2013) verdient een straat met een dergelijke naam natuurlijk extra aandacht. Ooit gelegen aan de rand van de Hoevenbraak, is de straat nu het punt waar Hoevenbraak en Hulzebraak, oud en nieuw, naadloos op elkaar aansluiten. Ofschoon de [[Wilhelminalaan]] de laatste decennia geworden is tot de Oranjestraat bij uitstek, niet alleen in Schijndel maar zelfs ver buiten Nederland, nu dus even aandacht voor de straat van Willem van Oranje (1533 - 1584), bijgenaamd de Zwijger, de man van het volkslied, de man van Je Maintiendrai, de stamvader aller Oranjes. Straks, op dertig april denkt er niemand meer aan dat de nazaten van deze zwijgzame Willem moeiteloos Johan van Oldenbarnevelt naar het schavot sleepten als dank voor bewezen diensten of het volk opjutten om de gebroeders De Wit letterlijk aan stukken te scheuren. Ondanks deze en andere misstanden en misdaden staan we straks allemaal met ons hoedje, ons vlaggetje en ons toetertje gezellig mee te zingen aan de vooravond van de dag dat ma Beatrix haar zoon Willem Alexander de hermelijnen mantel omhangt in de stille hoop dat hij er geen rommeltje van zal maken en dat Maxima zich zal gedragen zoals een aangetrouwd familielid behoort te doen en niet alle aandacht voor zich zal opeisen. Mon Dieu, mon Dieu ayez pitié avec moi et de ce pauvre peuple, zou Willem gezegd hebben toen hij door huurmoordenaar Balthazar Gerards op de trappen van het Prinsenhof werd neergeschoten. Daar was geen woord Nederlands bij. Maar hij zal het ongetwijfeld goed bedoeld hebben en dus hebben we niet ten onrechte een straat genoemd naar de man die De Nederlanden losmaakte van het Spaanse Rijk.
[[Categorie:Straten/Adressen]]
[[Categorie:Straten/Adressen]]

Versie van 27 okt 2020 12:49

Willem van Oranjelaan

Raadsbesluit 20 mei 1960.

Ingetrokken bij raadsbesluit van 1 juli 1964.

Raadsbesluit 10 januari 1964.

Toen graaf Willem van Nassau, bekend als Willem van Oranje, door vererving in het bezit kwam van het prinsdom Oranje ontstond de naam van Oranje ook wel van Oranje- Nassau.
Willem van Oranje, geleefd hebbend van 1533 tot 1584 was de eerste stadhouder van Holland.
De grootste bekendheid heeft hij verworven door de bevrijding van ons land van de Spaanse overheersing.

Aanvullende informatie

Met Koninginnedag en de troonsoverdracht in het vooruitzicht (4 april 2013) verdient een straat met een dergelijke naam natuurlijk extra aandacht. Ooit gelegen aan de rand van de Hoevenbraak, is de straat nu het punt waar Hoevenbraak en Hulzebraak, oud en nieuw, naadloos op elkaar aansluiten. Ofschoon de Wilhelminalaan de laatste decennia geworden is tot de Oranjestraat bij uitstek, niet alleen in Schijndel maar zelfs ver buiten Nederland, nu dus even aandacht voor de straat van Willem van Oranje (1533 - 1584), bijgenaamd de Zwijger, de man van het volkslied, de man van Je Maintiendrai, de stamvader aller Oranjes. Straks, op dertig april denkt er niemand meer aan dat de nazaten van deze zwijgzame Willem moeiteloos Johan van Oldenbarnevelt naar het schavot sleepten als dank voor bewezen diensten of het volk opjutten om de gebroeders De Wit letterlijk aan stukken te scheuren. Ondanks deze en andere misstanden en misdaden staan we straks allemaal met ons hoedje, ons vlaggetje en ons toetertje gezellig mee te zingen aan de vooravond van de dag dat ma Beatrix haar zoon Willem Alexander de hermelijnen mantel omhangt in de stille hoop dat hij er geen rommeltje van zal maken en dat Maxima zich zal gedragen zoals een aangetrouwd familielid behoort te doen en niet alle aandacht voor zich zal opeisen. Mon Dieu, mon Dieu ayez pitié avec moi et de ce pauvre peuple, zou Willem gezegd hebben toen hij door huurmoordenaar Balthazar Gerards op de trappen van het Prinsenhof werd neergeschoten. Daar was geen woord Nederlands bij. Maar hij zal het ongetwijfeld goed bedoeld hebben en dus hebben we niet ten onrechte een straat genoemd naar de man die De Nederlanden losmaakte van het Spaanse Rijk.