Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Wilhelmus Petrus Bergman (1908 - 1997)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmus Petrus Bergman
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Petrus Bergman
Geboorteplaats Sint Michielsgestel
Geboortedatum 11 oktober 1908
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 28 oktober 1997
Partner(s) Henrica Maria (Rika) van der Aa
Beroep(en) slager
Bidprentje Wilhelmus Petrus Bergman (1908 - 1997).jpg

Henrica Maria van der Aa (1909 - 1986).jpg

Wilhelmus Petrus Bergman (1908 – 1997)[bewerken | brontekst bewerken]

Wilhelmus Petrus Bergman werd geboren op 11 oktober 1908 in Sint Michielsgestel, zoon van Jacobus Bergman geboren in Sint Oedenrode (±1880 – 1961) van beroep arbeider en Johanna Maria van Berloo geboren in Den Dungen (±1885 – 1925), als vierde kind in een gezin met vijftien kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Wilhelmus, van beroep arbeider, overleed op 28 oktober 1997 in Schijndel.

Wilhelmus Petrus Bergman trouwde op 24 november 1932 in Schijndel met Henrica Maria van der Aa.

Henrica Maria (Rika) van der Aa werd geboren op 25 juli 1909 in Schijndel (Vossenberg), dochter van Josephus Maria van der Aa geboren in Schijndel (1882 – 1962) van beroep mandenmaker/ fabrieksarbeider en Johanna de Hommel geboren in Schijndel (1884 – 1969), als vierde kind in een gezin met negen kinderen. Rika overleed op 22 juni 1986 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Wilhelmus en Rika:

  1. N.N. kind dood geboren op 9 mei 1940 in Schijndel.
  2. N.N. kind dood geboren op 15 september 1941 in Schijndel.
  3. N.N. kind dood geboren op 6 mei 1944 in Schijndel.
  4. N.N. kind dood geboren op 6 juni 1945 in Schijndel.

Gouden bruiloft Bergman – van der Aa[1][bewerken | brontekst bewerken]

Op woensdag 24 november 1982 hopen Wilhelmus P. Bergman en Rika Maria van der Aa temidden van hun kinderen, kleinkinderen en verdere familieleden hun gouden huwelijksfeest te vieren. Het echtpaar Bergman verheugt zich bijzonder op deze dag; zij zijn erg blij deze mijlpaal te hebben bereikt en dat in goede gezondheid.
Dat de bruidegom 74 en de bruid 73 jaar is, ziet men niet, want zij weten hoe ze jong moeten blijven. De heer en mevrouw Bergman zijn namelijk zeer enthousiaste fietsers; geen afstand is hen eigenlijk te ver. In september zijn ze nota bene nog eventjes naar de Efteling gefietst! Dat is zo’n 5 ½ uur rijden en dan moet je ook nog terug! Hun langste fietstocht was wel naar Bladel zo’n 90 kilometer hier vandaan. Ze houden van flinke afstanden fietsen en het mag dan ook geen wonder heten, dat van de 11 kleinkinderen er 5 zijn die wielrenners zijn! Ze zijn trots op alle 11 kleinkinderen van hun 3 dochters, maar de wielrenners hebben een streepje voor, want opa en oma gaan dolgraag kijken als hun kleinzoons ergens moeten rijden. Zij vinden het gezellig langs de route te wandelen en de jongens door hun aanwezigheid te steunen.
Twee dochters van het gouden paar wonen vlak achter en naast hun ouders. Dat betekent natuurlijk elke dag een babbeltje maken en de kleinkinderen lopen in en uit, ook al omdat een broodje bij oma soms lekkerder is dan thuis. De andere dochter woont gelukkig ook tamelijk dichtbij, want vanuit de Hoevenbraak komt ze zeker een maal in de week naar de Schutsboom.
Als mevrouw Bergman niet fietst, wandelt ze of leest als het slecht weer is. Zij heeft geen tijd om zich te vervelen in elk geval.
De heer Bergman verzorgt de tuin en die ziet er dan ook voortreffelijk uit. De kippen zijn op zichzelf al een attractie.
Tot zijn 65e jaar was de gouden bruidegom slager, waarvan 30 jaar bij slagerij Geerkens. Een horloge getuigt nog van zijn 25-jarig jubileum aldaar.
Zoals gezegd, ziet het echtpaar uit naar de 24e november. Dan is er om 2.30 uur een eucharistieviering in de parochiekerk aan de Boschweg, een receptie van 5 tot 6 uur in het Tunneke, waar ook ’s-Avonds feest zal worden gevierd met familie en de genodigde buurtbewoners. Ongetwijfeld zullen de laatste zorgen dat het huis van het gouden paar feestelijk versierd wordt. Ook van zal de Koninklijke harmonie een serenade komen brengen aan het gouden paar.

Onderscheiding[2][bewerken | brontekst bewerken]

Het was woensdagavond in het Tunneke dubbel feest. Allereerst vierden het gouden paar Bergman - van der Aa met hun familie het 50-jarig huwelijksfeest en temidden van deze feestvreugde kwam de heer A. v.d. Oetelaar binnen. Gekleed in de prachtige wijde cape behorende bij het gilde van de "confrérie des chevaliers du Goute-Andouille de Jargeau" kwam slager V.d. Oetelaar aan de verbaasde gouden bruidegom de zilveren medaille opspelden en hem de daarbij behorende oorkonde uitreiken.
De gebr. V.d. Oetelaar hadden namelijk deze onderscheiding aangevraagd om hiermee de heer Bergman om zijn vakmanschap te huldigen. Op het gebied van uitbenen en pekelen stond Bergman namelijk zijn mannetje. Hij was het die eertijds dit vak leerde aan de V.d. Oetelaars en aan hen die bij Bergman in de leer kwamen. Een speciaal vak is het hammen uitbenen en ook het zouten van het vlees vereist een juiste aanpak.
Het feit dat de gebr. V.d. Oetelaar nog steeds erg dankbaar zijn voor wat zij van Bergman hadden geleerd, deed hen besluiten een onderscheiding bij de confrérie aan te vragen, waar Ad v.d. Oetelaar tevens een bestuursfunctie vervult.
De onderscheiding kwam op 17 oktober af en de gouden bruiloft was een prachtige gelegenheid om deze medaille aan slager Bergman uit te reiken.
Hij was er dan ook erg blij mee, want het is een zeldzame onderscheiding. Het vakmanschap wordt hiermee geeerd en in Nederland zijn er slechts 4 slagers die een dergelijke onderscheiding hebben!

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 19 november 1982
  2. Schijndels Weekblad 3 december 1982