Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Vrede van Münster 1648

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrede van Münster in 1648.[1] [bewerken | brontekst bewerken]

Oorlog....ellende voor het volk. De Tweede Wereldoorlog ligt nog vers in het geheugen. Een bezetting van slechts vijf jaren tussen 1940-1945, waarna de bevrijding volgde. De Nederlandse bevolking heeft barre tijden doorgemaakt. Wat moet dan de Tachtigjarige Oorlog betekend hebben voor de man en de vrouw in de straat, voor de jonge kinderen, voor bejaarden. Het is een stukje geschiedenis van ruim 350 jaren terug en we kunnen er ons nauwelijks een voorstelling van maken. Wel staat vast dat de bewoners van het platteland met angst en beven de troepenbewegingen van het krijgsvolk volgden. Wanneer ruiters of voetsoldaten in de directe omgeving kwamen was immers niets of niemand meer veilig. Mensen werden lastig gevallen, beroofd, landerijen vertrapt en soms bleef een deel van een dorp als een smeulende puinhoop achter. Mensen aten soms gras en onkruid, zelfs honden- en kattenvlees om te overleven. Er zijn heel wat prenten over vervaardigd!

Onderweg naar vrede[bewerken | brontekst bewerken]

Heel de Meierij van ‘s-Hertogenbosch, dus ook de inwoners van Schijndel, verlangden vurig naar een vredesregeling na 80 jaren oorlogvoering (1568-1648).
Het platteland was totaal verarmd. Al op 8 januari 1647 werden voorlopige vredesvoorwaarden voorgesteld, die op 30 januari 1648 met een definitieve ondertekening werden bekrachtigd. Op 15 mei 1648 volgde daarop de bezwering in Münster en op 5 juni daarop volgende zou de vrede officieel in de hele Republiek afgekondigd worden.
Het grote vredestraktaat bestond uit maar liefst 79 artikelen.
De belangrijkste punten eruit waren de volgende:

  • Spanje erkende de zeven provincies, die samen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden, als vrije en soevereine landen.
  • Elke partij behield het gebied dat zij op dat moment al had.
  • Spanje mocht niet varen op het gebied van de Republiek gelegen in o.a. Azië en Zuid-Amerika.
  • De Schelde bleef gesloten.
  • De uitvoerrechten in de Vlaamse havens mochten niet lager zijn dan die van de Republiek op de Schelde, zodat de Zuidelijke Nederlanden hun handel niet konden verplaatsen.

Feestelijkheden door het hele land[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 juni 1648 wordt de vrede met Spanje overal in het land op plechtige wijze afgekondigd en de feestelijkheden konden beginnen. Gelui van klokken en carillons, stads- en dorpstrompetters die door de straten trokken, vreugdesalvo’s, door brandende vetpotjes en brandende teertonnen verlichte straten en pleinen. In een roodfluwelen kistje wordt een van de belangrijkste vredestraktaten uit onze vaderlandse geschiedenis keurig bewaard. Het is nu op het Nationaal Archief in Den Haag nog steeds te bewonderen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 13e jaargang nummer 2 bladzijden 43 tot en met 45