Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Van Berghenstraat

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 4 dec 2019 om 17:22 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Van Berghenstraat''' ''Raadsbesluit 29 augustus 1949.'' In de raadsvergadering op 10 juni 1949 werd het voorstel om aan de nieuwe weg, verbindende de Hoevenb...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van Berghenstraat

Raadsbesluit 29 augustus 1949.

In de raadsvergadering op 10 juni 1949 werd het voorstel om aan de nieuwe weg, verbindende de Hoevenbraaksestraat met de Deken Baekersstraat, de benaming Mgr. Van de Venstraat te geven, aangehouden.
Dit omdat de naam van deze bisschop, als zijnde in het Wijbosch geboren, aan een straat in dat kerkdorp behoorde te worden gegeven.

Uit het raadsvoorstel van 16 augustus 1949: Wij hebben nagegaan welke Heren vroeger de Heerlijkheid van Schijndel hebben bezeten. De bekendste onder hen is wel de familie van Berghen geweest. In het jaar 1505 kocht namelijk Cornelis van Berghen, de hoge- middelbare- en lage heerlijkheid van Schijndel. Hij werd hierin opgevolgd door zijn zoon en kleinzoon. Drie geslachten zijn achter elkaar Heer van de Heerlijkheid geweest. In het oudst bekende dorpszegel prijkte de beeltenis van Sint Servatius, de patroonheilige van de parochie, met rechts daarvan een uitgerukte boom, waarvan de herkomst tot nog toe onbekend is en links daarvan het aloude wapen der hertogen van Brabant. Men mag wel aannemen dat het was ten tijde dat de Heren van Berghen, Heer van Schijndel waren, toen het wapen der Hertogen van Brabant in het dorpszegel werd vervangen door dat van de Heren van Berghen. Dit bekende wapen bestaat uit drie St. Andrieskruisjes.