U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Uranus
Uranus[bewerken | brontekst bewerken]
Besluit burgemeester en wethouders 5 december 1995.[1][bewerken | brontekst bewerken]
Op 22 augustus 1995 stelde het college als thema voor de nieuwe straatnamen in het bestemmingsplan Hulzebraak “planeten en sterren” vast.
Planeet.
Besluit burgemeester en wethouders 30 juni 1998.[bewerken | brontekst bewerken]
Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]
Tussen de Willem van Oranjelaan en de Noorderkroon is Uranus te vinden, een weg met daaraan slechts enkele woningen in de wijk Hulzebraak. De weg dankt zijn naam, zoals alle andere straten in dit deel van Schijndel, aan een hemellichaam, in dit geval aan de planeet Uranus, een letterlijk ijzingwekkende planeet. Uranus is de op twee na grootste planeet van ons zonnestelsel maar met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen. In 1690 werd hij voor het eerst waargenomen en was daarmee de eerste planeet die na de uitvinding van de telescoop werd ontdekt, zo meldt wikipedia. Pas halverwege de negentiende eeuw werd de planeet officieel Uranus gedoopt. De planeet op zijn beurt dankt zijn naam aan de klassieke mythologie. Ook daar is aanvankelijk alles woest en ledig, er heerst chaos. In deze duisternis ontwikkelt zich Gaia, de aardschijf, die hemel Ouranos, scheidt van de onderwereld, Tartaros. Ouranus en Gaia worden ook gezien als godheden, waarbij Ouranos tegelijk zoon en echtgenoot van Gaia is. Uit hun huwelijk komen allerlei, vaak vreeswekkende kinderen voort. Bekend zijn de eenogigen, de Cyclopen, en wat minder de honderdarmigen, de Hekatoncheiren. Uit vrees voor zijn eigen kroost, verbant Ouranos hen naar de onderwereld maar dat wekt weer het medelijden van moeder Gaia op. Zij spoort andere kinderen, zoals de Titanen, aan om in opstand te komen tegen hun vader. Dat gebeurt en onder leiding van Kronos vallen zij Ouranos aan. Hij wordt gecastreerd en uit zijn genitaliën, die in zee belandden, worden de Erinyen geboren, de angstaanjagende wraakgodinnen. Maar in een andere versie van deze mythe ontstaat zo de schone Aphrodite, de godin van de liefde.
Bronnen, noten en/of referenties |