Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Noorderkroon

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Noorderkroon[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 5 december 1995.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Noorderkroon.
Voor meer details klik hier.
Noorderkroon.
Voor meer details klik hier.

Op 22 augustus 1995 stelde het college als thema voor de nieuwe straatnamen in het bestemmingsplan Hulzebraak “planeten en sterren” vast.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Noorderkroon is een aantrekkelijke, rustige woonstraat in een verre hoek van de wijk Hulzebraak. Zij vormt de verbinding tussen de Planetenlaan en Zwaardvis. Het betreft een vrij nieuwe straat die ontstond aan het einde van de vorige eeuw bij de aanleg van de tweede fase van Hulzebraak. Zoals te verwachten in deze omgeving, is de naam afgeleid van een hemellichaam, in dit geval een klein sterrenbeeld dat te vinden is aan de noorderhemel. In de "hemelse" Noorderkroon vinden we een drietal sterren die luisteren naar namen als Alphekka, Nusakan, en T Corona Borealis. Verder treffen we hier een heleboel melkwegstelsels aan op de niet geringe afstand van zo'n 800 miljoen lichtjaren. Die laatste zijn dan ook met het blote oog niet te zien. Noorderkroon lijkt een populaire benaming waarmee totaal verschillende zaken worden aangeduid. En dan gaat het van kinderdagverblijf tot vrijmetselaarsloge en van vakantiehuis en binnenvaartschip tot verzorgingscentrum. Voor de liefhebbers van de Klassieke Oudheid is de Noorderkroon de met edelstenen bezette kroon van Nereïde, de watergodin Thetis. Deze dame ontleent haar faam met name aan het feit dat uit haar huwelijk met Peleus, de grote Griekse held Achilles, de hoofdpersoon uit de Ilias van Homerus, werd geboren. Zij was het die hem onderdompelde in de Styx om hem zo onkwetsbaar te maken. Maar de hiel, waaraan ze hem toen vasthield, bleef een kwetsbare plek. Vandaar het fenomeen "Achilleshiel". In de strijd om Troje stuurde Achilles menig Trojaan naar de eeuwige jachtvelden totdat Paris hem met een pijl trof in zijn gevoelige hiel. Opmerkelijk daarbij is dat dezelfde Paris indertijd al op de bruiloft van Thetis en Peleus was en daar voor het nodige geruzie zorgde toen hij bij een schoonheidswedstrijd Afrodite verkoos boven Hera, de vrouw van de oppergoed Zeus en boven de godin Athene.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 28 maart 2013