Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

TC Geel - Blauw

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"Geel-Blauw" - "The Yellow-Blues"[bewerken]

In 1929 namen Frits Bolsius, Harry Jansen en dokter W.H.A. van Oppenraaij het initiatief om een tennisbaan aan te leggen. Deze baan lag op de plaats waar nu de brandweerwagens de kazerne verlaten. De baan was te bereiken vanaf Bolsius kaarsenfabriek middels een gruispad dat helemaal doorliep tot de Vicaris Aertsweg. (Waar in 2006 de ingang van het politiebureau is.) In die tijd was het daar nog stil en romantisch zodat dit tennispad al snel het vrijerspaadje werd genoemd. Toen de baan klaar was werd een tennisclub opgericht die genoemd werd naar de Schijndelse kleuren "Geel-Blauw" Dat klonk niet chique genoeg dus werd het :The Yellow-Blues" Zelfs het paviljoentje (een houten keet) werd in deze kleuren geschilderd. De initiatiefnemers vormde het bestuur, vergaderen deed men nooit en inspraak bestond niet. Er was een reglement en daar moest men zich aan houden.
The Yellow-Blues waren niet aangesloten bij de tennisbond zodat het een puur recreatieve sport was voor oudere jeugd (minimaal 14 jaar) en middelbare leeftijd. De vereniging was een ontmoetingscentrum van enkele families die daar tussendoor ook nog een balletje sloegen.
Trainers waren er in Brabant bijna niet dus men moest op eigen houtje de techniek van het spel zien te leren. Er werd in die tijd ook nooit zonder ballenrapers gespeeld dus als men ging spelen charterde men eerst jongens of meisjes die voor 5 cent of een reep chocolade de ballen raapten. Elk jaar werd er een invitatie toernooi gehouden dat dan vier Zondagen in beslag nam.

1929 "Geel-Blauw" tegenover kaarsenfabriek Bolsius.

ca.1929 "Geel-Blauw" tegenover kaarsenfabriek Bolsius.
Rij A: 1. onbekend, 2. mevr. Janssens (echtgenote van burgemeester J. Janssens), 3. mevr. Bolsius Verstraaten (echtgenote van Frits Bolsius), 4. Frits Bolsius, 5. mevr. Bolsius Goossens (echtgenote van Antoon Bolsius), 6. Antoon Bolsius, 7. Germ. Jansen Verzijl, 8. Harry Jansen, 9. Thia Houtappel Bolsius (dochter van Antoon Bolsius), 10. Thilly Bolsius Verstraaten (echtgenote van Harry Bolsius), 11. Fried Bolsius (zoon van Harrie Bolsius), 12. Lieke Bolsius (dochter van Frits Bolsius), 13. Hermien Bolsius (dochter van Harry Bolsius, gehuwd met Vrijmoed), 14. Hetty van Oppenraaij, 15. Mathieu Jansen, 16. Bertus Bolsius (zoon van Harry Bolsius), 17. Nieltje Bolsius (Renilda, zus van gebroeders Bolsius), 18. Harry Bolsius, 19. Willy Verstraaten (Beuningen), 20. Hans Bolsius sr. (Beschermheer UNA Veldhoven), 21. Cilly Bolsius (dochter van Frits Bolsius), 22. Johan Janssens (zoon van burgemeester Janssens), 23. burgemeester Janssens,
Rij B: 1. mevr. van Oppenraaij?, 2. Mies Bolsius,
Rij C (ballenjongens): 1. Leonard (Nard) van Schijndel, 2. Bert van Schijndel.


Van de eigen leden bracht Rein Bolsius het in 1939 tot Brabants Jeugdkampioen.
In de oorlogsjaren is de club geruisloos verdwenen doch na de oorlog werd de baan nog gebruikt en was mede aanleiding om tot oprichting te komen van TC Schijndel in 1961.