Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Slagerij Princee

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slagerij Princée aan de Boschweg. Van links naar rechts: dochter Willy, eigenaar Gerard en zoon Rien Princée.

Slagerij Princee [1][bewerken | brontekst bewerken]

Gerard Princee (1903-1973) werd geboren in Kerkdriel en trouwde in 1938 met Wilhelmina van Rooij geboren in Schijndel (1902-1985). Zij gingen in Schijndel wonen.
Gerard ging werken bij vleeswarenfabriek Geerkens in Schijndel. Na enkele jaren startte Gerard samen met zijn zuster Lies een eigen slagerij. Slagerij Princée aan de Boschweg 75.
Hij slachtte zelf en had als knecht de loonslachter Harry Steenbakkers.
Zijn vrouw Mientje droeg zorg voor het bedienen van de slagerswinkel.
Gerard en Mientje kregen op 3 december 1943 (midden in de oorlog) hun zoon Marinus (Rien).
Rien ging naar de Aloijsiusschool aan de Boschweg en volgde daarna de vleesvakschool in Tilburg. Daarnaast genoot hij ook zijn vakopleiding bij slager Cooijmans in Sint-Michielsgestel.
In 1967 stopte vader Gerard met de slagerij. Zijn zoon Rien nam de zaak over en trouwde met Jeanne van de Sande uit Sint-Oedenrode. Zij kregen twee dochters, Lonneke en Natasha.

Rien slachtte zelf vooral koeien en hij had knechten in dienst. Meestal kocht hij zijn koeien en varkens bij Bertus van Weert een bekende veehandelaar in Schijndel.
Jeanne was onderwijzeres, maar vroeger kreeg je als vrouw je ontslag als je trouwde de en dat gold dus ook voor Jeanne. Geen probleem, Jeanne stortte zich in de zaak, hielp klanten in de winkel, bracht bestellingen weg en nam de boekhouding op zich. Ook de beide dochters waren actief waar dit nodig was en het werd een bloeiend bedrijf. Zijn klanten kwamen ook uit de omgeving. Rien sloot zich aan bij de vaknaam Keurslager. Als Keurslager moest je een bepaalde omzet maken.
In de loop der jaren hebben Rien en Jeanne ook met succes veel barbecues verzorgd bij feesten en partijen. Dat gaf een mooie omzet volgens Jeanne maar het uren werken in ondraaglijke hitte was zwaar.
Als hobby genoot Rien vaak van tochten met zijn BMW en hij was lid van de schietvereniging Hedel.
In 1995 is Rien na een kort ziekbed overleden.
Jeanne, geholpen door collega's, heeft de zaak nog een jaar voortgezet en het bedrijf toen overgegeven aan neef Gertjan van Os uit Kerkdriel, waar zijn vader een vleeswarenbedrijf had. Een achttal jaren heeft Gertjan slagerij Princée nog voortgezet en is in 2003-2004 teruggegaan naar het bedrijf van zijn vader in Kerkdriel, waarna slagerij Princée werd gesloten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse slagers en vleesbedrijven.