Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Slagerij Driekske van der Heijden

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Slagerij Driekske van der Heijden [1][bewerken | brontekst bewerken]

Winkel van slagerij Driekske van der Heijden
Voor meer details klik hier.
Slagerij Driekske van der Heijden
Voor meer details klik hier.

Hendrikus van der Heijden werd geboren 21 maart 1899 en overleed op 29 augustus 1966 op 58-jarige leeftijd. Driekske kreeg zijn slagersopleiding bij de N.C.B te Boxtel.
Hij trouwde op 26 november 1934 in Rosmalen met Allegonda Gevers geboren in Rosmalen. De familie Gevers had een grote boerderij waar groente, fruit, melk en eieren werden verkocht.
Driekske en Allegonda gingen in Schijndel wonen. Driekske begon een slagerij en een winkel aan de Wijbosscheweg 12. Hij kocht koeien en varkens bij boeren, vooral in het Hermalen maar ook op de Bossche markt. Als de prijzen hoog waren op de markt dan kocht hij weinig in en bij lage prijzen kocht hij dubbel in, want hij had een eigen weiland in het Wijbosch waar hij de koeien als reserve kwijt kon. Driekske kocht ook Franse koeien (Limousins). Zijn bedrijf floreerde. Er traden twee knechten in vaste dienst, Dorus Rijkers en Thijn Hellings.
Driekske en Allegonda kregen zes kinderen, drie zonen en drie dochters.
De zonen Jo en Ad kwamen in het slagersvak terecht.
Jo, moest na een jaar MULO naar huis omdat zijn vader Driekske plotseling overleed. Hij volgde de slagersvakschool in Eindhoven. Moeder Allegonda zette het bedrijf voort met de knechten en beheerde zelf de winkel. Jo trouwde met Annie Thijssens uit Geldrop.
Zoon Ad maakte de MULO af en ging een grossierderij opzetten voor Slagerij van der Heijden. Met succes: het bedrijf kreeg ruim 20 zaken als klant, winkels en marktverkopers, vooral in de Betuwe waar men wekelijks een flinke omzet binnenhaalde. Het bedrijf leverde soms grote hoeveelheden zult, ham en metworst aan Kaaskoning Toon van Kaathoven.
Ad van der Heijden is na zo'n 25 jaar gestopt met werken i.v.m. zijn gezondheid.
In 2003 verkocht Jo de slagerij en winkel aan Ad Groenendaal uit Den Dungen. Het werd dus Slagerij Groenendaal aan de Wijbosscheweg 12.

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse slagers en vleesbedrijven.