Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Sint Jorisplein

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sint Jorisplein[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 20 mei 2003.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Sint Jorisplein.
Voor meer details klik hier.
Sint Jorisplein.
Voor meer details klik hier.

Op de locatie hoek Hoofdstraat, Groeneweg hebben naar verluidt drie herbergen gestaan en een brouwerij.
De herbergen hadden de volgende namen: De Roode Leeuw, De Keulse Kar en Sint Joris.
Het grondgebied waar deze herbergen op stonden werd De Bunders genoemd.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Bij Sint Joris denk je natuurlijk meteen ook aan de draak die door deze heilige een kopje kleiner werd gemaakt maar in dit geval dankt het plein zijn naam op de eerste plaats aan de herberg die ooit stond op de hoek van de Groeneweg en de Hoofdstraat. Sporen daarvan zijn boven water gekomen tijdens de opgravingen in 2003. In 1805 omvatte Sint Joris een huis met stalling en schuur en telde acht bedsteden. Het Sint Jorisplein is feitelijk niet meer dan een grote parkeerplaats, bereikbaar via de Harry Bolsiuslaan en de Groeneweg. Het plein wordt gedomineerd door het appartementencomplex de Roode Leeuw. Sint Joris, de naamgever, is patroonheilige van Engeland, van Catalonië en van de scouting. Maar het meest bijzondere is eigenlijk wel dat hij een heilige is van wie men aanneemt dat hij nooit geleefd heeft. Volgens de legende werd Joris in 303 door de christenvervolgers op een rad gelegd met tweesnijdende zwaarden, in een ketel met kokende olie gestopt en moest hij een beker met gif drinken. Hij bleef echter ongedeerd. Onder de indruk hiervan liet de keizerin van Rome zich dopen. Het kwam haar duur te staan. Zij werd samen met Joris onthoofd.
Sint Joris wordt vrijwel altijd afgebeeld in gevecht met een draak, het symbool voor het heiligdom. In de Legenda Aurea uit de 13e eeuw staat hoe een stad door een draak werd getiranniseerd. Dagelijks verslond hij twee schapen. Toen die op waren eiste de draak mensenoffers. Ook op de dochter van de koning viel het lot. In bruidskleren trad zij haar dood tegemoet. Maar Joris verwondde het gedrocht met zijn lans. Hij beloofde koning en volk dat hij het ondier zou doden als iedereen zich door hem zou laten dopen. Toen koning en volk akkoord gingen, doodde hij de draak en op die dag lieten 15.000 mensen zich dopen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 27 september 2012