U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Sint Isidorus
Sint Isidorus[1][bewerken | brontekst bewerken]
In het boek “Een eeuw R.K. Boerenbond Schijndel 1896 – 1997” van Wim Verstraten (1998) staat op bladzijde 4: “De oprichters van de Schijndelse Boerenbond kiezen St. Isidorus als patroon van hun vereniging. Er zijn meerdere heiligen met deze naam, maar het Weekblad van de NCB van 11 mei 1901 maakt de Schijndelse leden attent op: Dinsdag den 14 mei eerstkomende des morgens ten 8 ure, H. Mis ter eere van den H. Isidorus.
Het blijkt dus St. Isidorus, de beschermheilige van Madrid te zijn. Waarom deze St. Isidorus als patroon is gekozen is niet duidelijk, want de schrijver A. Buttler zegt in zijn boek Heiligenlevens over hem alleen maar dat hij in zijn jeugd in dienst was van een edelman om zijn land te bewerken. Een andere relatie met landbouw of agrarische bevolking noemt hij niet.
Er is nu meer bekend over deze heilige.
H. Isidorus de Landbouwer of Isidorus de Boer is ook bekend als Isidorus van Madrid en leefde van 1070 tot 1130. Hij is patroonheilige van Madrid en La Ceiba (Honduras), boeren en tuinders en wordt aangeroepen voor een goede oogst en tegen droogte. Hij was een boerenknecht, leefde eenvoudig en gaf alles wat hij had aan de armen; zelfs het graan gaf hij aan de vogels. Zijn baas meende dat hij zijn werk verwaarloosde, omdat Isidorus veel ging bidden tijdens zijn werk. Als hij ging bidden in een kapel, werd de arbeid echter gedaan door engelen. Ook zou hij de gestorven dochter van de landeigenaar tot leven hebben gewekt.
Hij werd heilig verklaard in 1622. Zijn vrouw H. Maria Torribia de la Cabeza wordt op dezelfde dag vereerd met haar man, op 15 mei, en heeft een eigen feestdag op 8 september.
Isidorus de Landbouwer ligt begraven in de San Andreakerk in Madrid. Vooral sinds de genezing van koning Filip III op zijn voorspraak, kwam de verering goed op gang.
De heilige wordt vaak afgebeeld met een kruis en een ploeg, het vanaf 1902 gebruikte wapen van de NCB. De ploeg staat voor noeste arbeid en doorzettingsvermogen, het kruis is in de christelijke traditie vooral een teken van bescherming.
Bronnen, noten en/of referenties
|