Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Ravelstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ravelstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 november 1980.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Ravelstraat.
Voor meer details klik hier.
Ravelstraat.
Voor meer details klik hier.

Binnen afzienbare tijd zal in het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan Plein begonnen worden met de aanleg van straten.
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten namen te geven welke tot dezelfde groep behoren. Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

In de componistenwijk Plein vormt de Ravelstraat slechts een korte verbindingsweg tussen de Mozartstraat en de Van Beethovenstraat. Een beetje onopvallend ligt de weg daar terwijl hij zijn naam ontleent aan een componist die zich met zijn Bolero ongekend populair heeft gemaakt. Vooral de film "10" uit 1979 droeg bij aan die populariteit. De bolero, uit 1928, was overigens altijd al het meest bekende werk van Maurice Ravel, die in 1875 geboren was in de Pyreneeën uit een Baskische moeder en een Zwitserse vader. Hij bleef daar niet lang want al in zijn eerste levensjaar verhuisde het gezin Ravel naar Parijs. Maurice bezocht er het conservatorium en maakte geleidelijk aan naam, aanvankelijk vooral met composities voor piano. Ravel was klein van stuk, zo klein dat hij werd afgekeurd voor het leger. Toch nam hij in de Eerste Wereldoorlog dienst als vrachtwagenchauffeur in het leger. Na de oorlog kocht Ravel een villa in Parijs waar hij tot aan zijn dood in 1937 zou blijven wonen. De Bolero van Ravel is een ballet, in 1928 door hem gecomponeerd voor Ida Rubinstein. De première was op 22 november 1929. Het stuk heeft kenmerken van de gelijknamige Spaanse dans. De bolero bestaat uit twee thema's die telkens door andere instrumenten worden gespeeld. Na twee inleidende maten door de kleine trom wordt het eerste thema ingezet door een enkele fluit, waarna langzamerhand het gehele orkest gaat meedoen. In elk volgend fragment gaat het crescendo. Het stuk duurt ongeveer 15 minuten. In de muziekfilm Les Uns et Les Autres (1981) was de bolero het leidend thema maar twee jaar daarvoor was deze muziek door "10" een heuse hit. Als hoofdrolspelers Dudley Moore en Bo Derek in bed belanden, klinkt de bolero alsof hij speciaal voor deze scene geschreven was.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 28 april 2011