Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Politiek

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraadsverkiezing[bewerken | brontekst bewerken]

Overheid en politiek staan in nauwe relatie met elkaar. Aan wie gezag wordt toevertrouwd en hoe er bestuurd wordt is in ons bestel uiteindelijk een politieke aangelegenheid waar gekozen volksvertegenwoordigers invulling aan kunnen geven. Pas vanaf 1919 vonden er algemene verkiezingen voor de gemeenteraad plaats waar zowel mannen als vrouwen aan konden deelnemen. Opvallend is wel het aantal “gegoede” gemeenteraadsleden die in de raad kwamen zoals, fabrikanten, welgestelde middenstanders en grote boeren. In 1919 kregen de arbeiders evenwel ook een vertegenwoordiger in de raad in de persoon van Toon Verkuijlen, de voorzitter van de R.K. Werkliedenbond.

Rooms Katholieke Staatspartij[bewerken | brontekst bewerken]

Bij landelijke verkiezingen stemde nagenoeg geheel Schijndel op de Rooms Katholieke Staatspartij. Het was zo iets als een verlengstuk van de kathechismus, een katholiek stemde altijd op de R.K.S.P.! In 1937 kwam die vanzelfsprekendheid echter flink onder druk te staan. Ten gevolge van de landbouwcrisis stond veel boeren het water na aan de lippen. De landbouwcrisispolitiek van de regering werd volstrekt onvoldoende en onrechtvaardig geacht. De Aktie-Bouwman verwoordde die gevoelens van ontevredenheid en leek de R.K.S.P. een gevoelig stemmenverlies toe te brengen. Een tegenaktie volgde, waar mogelijk werd de kiezer op het hart gedrukt om toch vooral de katholieke zaak te dienen. Uiteindelijk behaalde de Aktie-Bouwman in Schijndel voor de Tweede Kamer slechts 9% van het aantal stemmen.