Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Neptunus

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neptunus[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 5 december 1995.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Neptunus 01.
Voor meer details klik hier.
Neptunus 01.
Voor meer details klik hier.

Op 22 augustus 1995 stelde het college als thema voor de nieuwe straatnamen in het bestemmingsplan Hulzebraak “planeten en sterren” vast.
Planeet

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Neptunus, een straat in de wijk Hulzebraak tussen de Planetenlaan en Mars, met ook nog een vertakking richting Noorderkroon. Een jonge straat, die dateert van rond het millennium. Haar naam heeft deze straat niet te danken aan de befaamde Schijndelse zwem- en waterpolovereniging Neptunus. Beide, straat en zwemclub, ontlenen hun naam aan de Romeinse godheid Neptunus met dien verstande dat de straat die naam via een omweg heeft gekregen. De straat is immers genoemd naar de planeet Neptunus die op zijn beurt is genoemd naar de god uit de klassieke leer. Hulzebraak is immers een wijk waar sterren en planeten de dienst uitmaken. Neptunus, in het Grieks Poseidon, is in de Romeinse mythologie een broer van oppergod Zeus en van de god van de onderwereld, Vulcanus. Een zoon ook dus van Saturnus en Ops. Toen de drie broers de wereldheerschappij onder elkaar verdeelden, kreeg Neptunus de zee toebedeeld. De Cyclopen smeedden voor hem een reusachtige drietand waarmee hij watermassa's kon opzwepen of tot bedaren brengen. Geen wonder dus dat menig zwemvereniging naar hem genoemd is. Dan de planeet. Neptunus is de achtste planeet van ons zonnestelsel, de planeet die het verst van de zon is verwijderd. Hij werd op de grens van 1612 en 1613 al waargenomen door Galileo Galilei, maar die meende toen nog dat het om een ster ging. De echte ontdekking kwam in 1846 en op 12 juli van dat jaar voltooide de planeet pas de eerste volledige omloop rond de zon sinds zijn ontdekking. De planeet staat bekend als een ijsreus en heeft een blauwe kleur door de hoge concentraties methaan die er in zijn atmosfeer voorkomen. In die atmosfeer zijn verder de hoogste windsnelheden gemeten die in ons zonnestelsel voorkomen, tot wel 200 kilometer per uur. De planeet is overigens niet met het blote oog waarneembaar; je hebt een behoorlijke telescoop nodig wil je het blauwe schijfje kunnen ontdekken.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 25 augustus 2011