Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Mgr. Van de Venstraat

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 29 nov 2019 om 19:25 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Mgr. Van de Venstraat''' ''Uit raadsvoorstel van 6 juni 1949.'' Bij de verkaveling en het bouwrijpmaken van de percelen grond in de buurtschap Hoevenbraak...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mgr. Van de Venstraat

Uit raadsvoorstel van 6 juni 1949.

Bij de verkaveling en het bouwrijpmaken van de percelen grond in de buurtschap Hoevenbraak en de Deken Baekersstraat werd rekening gehouden met de aanleg van een weg verbindende de Hoevenbraaksestraat met de Deken Baekersstraat. Bij uw besluit van 19 september 1947 werden namen gegeven aan de straten in het plan Hoevenbraak en werd aan een nieuw aangelegde weg de benaming Deken Baekersstraat gegeven. De geprojecteerde verbindingsweg tussen de Hoevenbraaksestraat en laatstbedoelde straat is thans in zoverre gereed en bouwrijp dat het noodzakelijk is om aan deze straat een naam te geven. Wij stellen uw raad voor om deze verbindingsweg, zoals die nader op de hierbij gevoegde kaart staat aangegeven, te noemen naar de in het jaar 1834 te Wijbosch geboren bisschop Mgr. Wilhelmus van de Ven.

Korte levensschets: Mgr. Wilhelmus van de Ven werd te Schijndel in het gehucht Wijbosch geboren op 12 mei 1834, als zoon van de landbouwer Hendrikus van de Ven en Johanna Maria van der Aa.
Op 2 juni 1860 werd hij priester gewijd en in 1874 werd hij plebaan en kanunnik-penitencier van St.Jan te ’s-Hertogenbosch.
In 1892 werd hij tot de hoge bisschoppelijke waardigheid uitverkoren en bekleedde dit ambt tot zijn overlijden in het jaar 1919.
Hij was de zesde bisschop sinds de instelling van het bisdom ’s-Hertogenbosch in het jaar 1559 en de derde bisschop sinds het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853.
Tevens zij hier nog vermeld dat zijn oudere broer Johannes van de Ven lange jaren wethouder van deze gemeente is geweest en een tweetal malen, als plaatsvervanger enige tijd het burgemeestersambt heeft uitgeoefend, n.l. in 1889 bij de ontslagname van burgemeester P.A. Verhagen en in 1890 bij de ontslagname van burgemeester B.J. Hulshof.

In de raadsvergadering van 10 juni 1949 werd bovenstaand voorstel aangehouden. Zie onder van Berghenstraat.

Raadsbesluit 4 februari 1953. Zie onder Eerdsebaan.

Raadsbesluit 12 november 1971.

Raadsbesluit 18 februari 1972.