Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Melkventers

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De melkventers[bewerken | brontekst bewerken]

Niet alle melkventers die vanaf het bestaan van de melkfabriek door het dorp rijden zijn in dienst van de CS “Boerenbond”. Er zijn ook enkele zelfstandige ondernemers die hun melk en andere producten direct betrekken van de boer of van een melkfabriek in of buiten Schijndel. Hoogstwaarschijnlijk heeft de Schijndelse melkfabriek voor het eerst in 1922 een melkventer in dienst genomen.

Eerste melkventer Harrie Smits[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van De Boterfabriek besluit in het jaar 1922 een melkwagentje door het dorp te laten rijden. Die eerste melkbezorger is Harrie Smits. In het begin moet hij nog per transportfiets zijn zuivelwaren aan de man brengen, daarna achtereenvolgens met handkar, bakfiets en tenslotte, maar dat is vele jaren later, met een electrocar.

electrocar in de Hoofdstraat

In 1932 voert het bestuur voor Smits een provisiestelsel in:

  • 85 cent voor de verkoop 100 liter volle melk,
  • ¼ cent voor een klein bakje room,
  • ½ cent voor een grote beker,
  • Ook krijgt hij jaarlijks twee jassen verstrekt.

In 1950 besluit het bestuur een melkwinkel te openen in het woonhuis van Harrie Smits op de Boschweg. In feite is het niets anders dan een toonbank en een koelcel. In 1955 krijgt de coöperatie vergunning de woning deels te verbouwen en wordt de winkel uitgebreid. De verkoop van de winkelwaren ligt geheel in handen van de vrouw van Harrie. In februari 1963 bereikt Harrie Smits de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij krijgt toestemming om tot 1 mei te blijven werken. Op deze datum is hij 50 jaar in dienst wat uitbundig gevierd wordt. Nu Harrie met pensioen is staat de winkel na zijn pensionering tijdens vergaderingen steeds ter discussie. Doorgaan of sluiten? Het probleem lost zich vanzelf op als door de komst van de supermarkten de concurrentie te groot wordt en de winkel in 1968 sluit.

Bekende venters die na Harrie in dienst komen:
1927 ene Kasteleijn
1928 Antoon Smits, een broer van Harrie. Deze was al sinds 1924 in dienst als botermaker,
1929 Piet Pennings,
1930 G. Van Roozendaal voor de Boschweg,
Uit de latere jaren zijn ook nog bekend Piet Schevers, Gijs van de Oetelaar, Jan van Heesch en Harrie van de Bogaart. Jan en Harrie venten met paard en wagen.
1940 De zoon van Adr. Broks voor Wijbosch. Deze wordt twee jaar later opgevolgd door J. Brus.

Tot welk jaar het venten is doorgegaan is niet bekend, wel dat Piet Pennings op 29 april 1969 zijn 40-jarig dienstjubileum nog vierde.