Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Marinus van de Ven (1914 - 1997)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marinus van de Ven (1914 - 1997)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden bruiloft Van de Ven – Verberk[1][bewerken | brontekst bewerken]

“Toen we na de bruiloft naar huis reden met de taxi kregen we onderweg stukken. Maar gelukkig kon de zaak gerepareerd worden en zo zijn we toch nog thuis gekomen”, herinnert Tiny Verberk zich haar bruiloft met Marinus van de Ven. Dat is nu vijftig jaar geleden.
Tiny (74) geboren in Olland, woonde daarna in Nijnsel en daar werd het huwelijk ook gesloten. Toen hoefde Marinus, hij wordt op de dag van de gouden bruiloft 82, niet zo ver van huis om zijn toekomstige bruid te ontmoeten. Want zowel hij als zij werkten indertijd op hetzelfde adres in Schijndel als knecht en meid.
Na hun huwelijk begonnen zij een eigen boerenbedrijf. Het werd echter op den duur steeds moeilijker om met een klein gemengd bedrijf de kost te kunnen verdienen en op een gegeven moment verkochten zij dan ook de boerderij. Marinus ging bij de CHV in Veghel werken. “Dat was in drieploegen dienst en toen ik de kans kreeg om bij Bolsius in de dagdienst aan de slag te gaan, heb ik die kans dan ook met twee handen aangegrepen”, aldus Marinus. “Daar heb ik toen nog vijf jaar gewerkt”. Inmiddels woont het paar alweer 14 jaar in de Michiel de Ruijterstraat. “Maar we hebben toch maar een bejaardenwoning aangevraagd voor als we straks niet meer uit de voeten kunnen. En we willen toch heel graag op de Boschweg blijven wonen. Daar hebben we per slot van rekening zowat ons hele leven gewoond, dat is toch iets aparts!”
Tot vorig jaar waren Marinus en Tiny vaak op de dansvloer te vinden. Het was hun lust en hun leven. Maar sinds vorig jaar Marinus last kreeg met zijn gezondheid, hebben zij een punt achter dat dansen gezet. “Eigenlijk waren we laatbloeiers”, vertelt Marinus. “Ik was al 58 toen ik mijn eerste dansles kreeg”. Het dansen mag dan nu op een laag pitje staan, de bloementuin is nog alles voor Marinus. “Dat is mijn grootste hobby. Dat hoop ik mijn leven lang te kunnen blijven doen.”
Tiny handwerkt veel en graag. “Ik brei heel Schijndel aan elkaar nu we niet meer gaan dansen”, zegt ze lachend.
Op 9 mei 1996 hoopt het echtpaar zijn gouden huwelijksfeest te kunnen vieren. “Vijftig jaar geleden was het heel mooi weer op die dag, dus daar hopen we nu ook maar weer op” aldus Tiny.
Samen met kinderen en kleinkinderen hopen zij er een gezellige dag van te maken. Zij vermoeden dat de familie wel weer iets verzonnen zal hebben, net als bij eerdere gelegenheden gebeurde. “We zullen wel zien wat ze klaarmaken” zeggen ze. Op 9 mei is er om 13.30 uur een H. Mis in de Boschwegse parochiekerk. Daarna is er van 17.30 tot 19.00 uur een receptie in zaal ’t Venneke waar iedereen het gouden echtpaar kan feliciteren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 2 mei 1996