Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Mandelalaan

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mandelalaan[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 15 februari 1990.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Mandelalaan.
Voor meer details klik hier.
Mandelalaan.
Voor meer details klik hier.

Voorgesteld was “Mulktop”. (notariële akte 1871)
Door gemeenteraad veranderd in Mandelalaan.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Een beetje verloren tussen de Meijgraaf en de Hoofdstraat ligt daar de Mandelalaan. Meest opmerkelijk op dit moment (2011) is de zandvlakte op de hoek van deze straat en de Hoofdstraat, een stille getuige van de spectaculaire uitslaande brand die vorig jaar op 10 juni de Boerenbond in de as legde.
De weg heeft zijn naam gekregen als eerbetoon aan de strijder tegen apartheid en eerste zwarte president (1994 - 1999) van Zuid-Afrika: Nelson Mandela. Nelson Rolihlahla Mandela werd geboren in het kleine dorp Mvezo op 18 juli 1918, als zoon van een plaatselijk stamhoofd. In 1964 werd hij, samen met andere ANC-leiders, veroordeeld wegens het voorbereiden van een guerrilla-oorlog, met als doel het apartheidsregime met geweld omver te werpen.
Hij kreeg als leider van de militaire vleugel van het ANC een levenslange gevangenisstraf opgelegd, die hij voornamelijk heeft uitgezeten op Robbeneiland. Daar werd hij een symbool voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging, geleid door het Afrikaans Nationaal Congres. Mandela's vrijlating na ruim 27 jaar gevangenschap op 11 februari 1990, op aanvraag van de pasgekozen president De Klerk, werd wereldwijd met gejuich ontvangen. Het verbod van het ANC werd opgeheven en Mandela werd in juli 1991 unaniem tot voorzitter gekozen.
Met de toenmalige regering onderhandelde hij over de toekomst van Zuid-Afrika. In september 1992 resulteerde dat in de samenstelling van een tijdelijke regering die als taak had hervormingen door te voeren. In februari 1994 werd besloten tot het houden van vrije, niet-raciale verkiezingen om te komen tot een nationale eenheidsregering. Daarvan werd Mandela president, hij was toen 75 jaar, als opvolger van De Klerk, die reeds een aarzelend begin had gemaakt met de afschaffing van apartheidsregels. Mandela groeide snel in de rol van oudere staatsman en wist, met hulp van onder meer de zwarte anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu, een sfeer van nationale verzoening te bewerkstelligen. In 1999 besloot Mandela om zichzelf niet opnieuw verkiesbaar te stellen bij de landelijke verkiezingen. Sindsdien was zijn rol voornamelijk ceremonieel. Hij overleed op 5 december 2013 te Johannesburg.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 31 maart 2011