Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Leonardus van Dijk (1899 - 1984)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leonardus van Dijk
Persoonsinformatie
Volledige naam Leonardus van Dijk
Roepnaam Nard
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 14 oktober 1899
Overl.plaats ’s-Hertogenbosch
Overl.datum 19 juli 1984
Partner(s) Hendrina (Cato) van der Sanden
Beroep(en) arbeider
Bidprentje Leonardus van Dijk (1899 - 1984).jpg

Hendrina van der Sanden (1902 - 1990).jpg

Leonardus van Dijk (1899 - 1984)[bewerken | brontekst bewerken]

Leonardus (Nard) van Dijk werd geboren op 14 oktober 1899 in Schijndel (Kluis), zoon van Leonardus van Dijk geboren in Lith (1845 – 1901) van beroep dienstknecht/ koetsier/ fabrieksarbeider/ dagloner en Wilhelmina Mutsaars geboren in Sint Michielsgestel (1861 – 1948), als jongste kind in een gezin met vijf kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden. Nard, van beroep arbeider, overleed op 19 juli 1984 in ’s-Hertogenbosch.

Leonardus van Dijk trouwde op 2 juni 1924 in Schijndel met Hendrina van der Sanden.

Hendrina (Cato) van der Sanden werd geboren op 9 mei 1902 in Schijndel (Wijbosch), dochter van Hendrikus van der Sanden geboren in Sint Oedenrode (1856 – 1935) van beroep landbouwer en Hendrika Heesakkers geboren in Schijndel (1860 - 1934), als jongste kind in een gezin met twaalf kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Cato overleed op 3 augustus 1990 in ‘s-Hertogenbosch.

Kinderen uit het huwelijk van Nard en Cato:

  1. Leonardus Hendrikus (Nard) werd geboren op 22 maart 1925 in Schijndel, trouwde met Adriana (Sjaan) Langenhuizen geboren in Schijndel (1924 - 1999). Nard overleed op 12 november 1973 in ’s-Hertogenbosch.
  2. Hendrikus Wilhelmus (Harrie) werd geboren op 23 mei 1927 in Schijndel, trouwde op 6 augustus 1957 in Mierlo met Henrica (Zus) Sinten geboren in Sint Oedenrode (1930 - 2023). Harrie overleed op 5 april 2020 in Schijndel.
  3. Johannes Antonius werd geboren op 28 november 1929 in Schijndel, overleed op 30 januari 1930 in Schijndel.
  4. Hendrika Wilhelmina werd geboren op 21 februari 1933 in Schijndel, overleed op 25 augustus 1933 in Schijndel.
  5. Hubertus H. werd geboren op 19 april 1937 in Schijndel, overleed op 28 maart 1967 in Boekel.
  6. Anton.
  7. Dries.
  8. Mien.
  9. Tonnie.
  10. Riek.
  11. Willem.

Gouden bruiloft Van Dijk – Van der Sanden [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op woensdag 5 juni 1974 was voor het echtpaar L. v. Dijk (74) en Hendrina v.d. Sanden (72) een jubileumdag. Het was toen vijftig jaar geleden dat zij samen in het huwelijksbootje stapten. Vijftig jaar hebben zij samen lief en leed gedeeld. Elf kinderen werden uit dit huwelijk geboren en met trots vertellen de gouden bruid en bruidegom dat zij 24 kleinkinderen hebben en het eerste achterkleinkind zijn komst heeft aangekondigd.
Twintig jaar heeft de gouden bruidegom gewerkt op de toen nog bestaande steenfabriek De Molenheide, onder directeur Bolant. Na de opheffing van de fabriek werkte hij bij Bata Best en de Koninklijke Textielfabrieken Jansen de Wit N.V. te Schijndel.
De gouden bruid zorgde voor een degelijke vorming van haar talrijk gezin. De oorlog 1940-1945 was oorzaak dat zij tijdelijk buiten Schijndel en wel in Limburg hebben moeten wonen. Het was voor dit gouden paar een mooie feestdag te midden van hun kinderen en kleinkinderen. Ook de buurtbewoners hadden zich niet onbetuigd gelaten en dit gouden paar danig in de bloemetjes gezet.
Een druk bezochte receptie was voor dit paar een hoogtepunt van hun feestdag. Natuurlijk was de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia present om dit paar een klinkende muzikale hulde te brengen tijdens het feest in feestzaal café Hubers alhier.

Diamanten bruiloft Van Dijk – Van der Sanden [2][bewerken | brontekst bewerken]

Het gebeurt niet vaak dat een echtpaar in goede gezondheid de diamanten bruiloft kan vieren. De 84-jarige Nard van Dijk en zijn 82-jarige Cato hopen op dinsdag 5 juni 1984 met hun 7 kinderen, Aangetrouwde kinderen, 24 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen hun zestig jarig huwelijksfeest te vieren. Een hele lange tijd en zegt de heer Van Dijk: “Wij zijn nog geen week zonder mekaar geweest”. Dat is een hele prestatie maar beiden vinden het heel gewoon. Ze zijn blij dat ze alles nog kunnen vertellen, het lief en leed, de oorlogs- en crisisjaren en de vele moeilijkheden. Zij kunnen er samen over praten en achteraf bezien staan ze verbaasd dat ze er zo door zijn gerold.
De diamanten bruidegom heeft verschillende bazen gehad. 20 Jaar werkte hij bij de steenfabriek in Kerkdriel en Son, later bij Jansen de Wit in de buitendienst en toen weer 9 jaar bij Bata Best. Het echtpaar is op een leuke manier bij elkaar gekomen. Nard was uit een paal gevallen en liep in de Ziektewet, letterlijk want hij wandelde een beetje in de buurt van Jansen de Wit. Zoals veel Schijndelse meisjes werkte daar ook Cato. Ze kwamen aan de praat en van het een kwam het ander. Ze kregen samen negen kinderen en toen hun huis in De Pegstukken werd gebombardeerd vluchtten ze naar de kelder van Geerkens waar heel wat gezinnen een onderkomen hadden.
Zeker 3 maanden zaten ze daar opeengepakt met veel anderen en hun 9 kinderen. Toen woonden ze nog een poosje in Hoensbroek bij familie en in 1948 mocht het gezin Van Dijk gaan bouwen aan de Wijbosscheweg.
Nu woont het echtpaar al vanaf de oprichting (ruim 9 jaar) in een bejaardenhuisje in de Molenhof en ze hebben het er prima naar de zin. Er heerst daar onderling een fijne sfeer. Eenmaal in de week gaat Nard kaarten met zijn speciale vriendinnen; deze dames hebben een bijzonder plaatsje bij het echtpaar Van Dijk en als Cato eens weg moet, dan komen de dames graag buurten of kan Nard er op visite gaan. In de Molenhof staat iedereen voor elkaar klaar. Zo verzorgt de buurman de tuin want helaas kan de heer Van Dijk niet zoveel meer buiten werken. Toch wandelt hij graag nog wat rond en heeft hij een groot aantal vrienden die zomaar even binnen wippen. De kinderen halen het echtpaar ’s-zondags vaak op met de auto zodat ze er nogal eens gezellig op uit zijn. Mevrouw Van Dijk heeft zelf het bruiloftsfeest geregeld met de kinderen, er is niet veel dat haar ontgaat en ze kan de verjaardagen van de kinderen gemakkelijk opnoemen. Veel om dankbaar te zijn dus voor dit diamanten paar dat nog veel plezier in het leven heeft en alles van de zonnige kant blijft bekijken.
De H. Mis wordt dinsdag 5 juni om 13.00 uur in de Pauluskerk opgedragen terwijl in de Drie Zwaantjes verder wordt gefeest. Eerst een receptie waar men van 18.00 tot 19.30 uur van harte welkom is en dan de bruiloft zelf.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 7 juni 1974
  2. Schijndels Weekblad 31 mei 1984