Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Lariestraat

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 28 nov 2019 om 16:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Lariestraat Raadsbesluit 29 juni 1954. Zie onder Beek. In 1714 Laerstraat genoemd. (BHIC 5122, protocol 149, folio 112, 24 maart 1714) Raadsbesluit 14 oktober 1...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lariestraat

Raadsbesluit 29 juni 1954. Zie onder Beek.

In 1714 Laerstraat genoemd. (BHIC 5122, protocol 149, folio 112, 24 maart 1714)

Raadsbesluit 14 oktober 1966.

De aanduiding “Lariestraat” als wijk is ten gevolge van uitbreiding bebouwing en voor een goede oriëntering moeilijk te handhaven. Op een oude kadasterkaart staat de weg lopende vanaf de Elschotseweg naar de Steeg bij het rioolzuiveringsstation aangeduid als Lariestraat, de weg lopende vanaf deze weg naar de Houterdsedijk langs bedoelde zuiveringsinstallatie als den Heuvel. Het andere gedeelte lopende vanaf de Lariestraat naar de Houterdsedijk, uitkomend bij de zogenaamde brandkuil, vormt de grens van gronden, welke op een oude kadasterkaart als Eekelhof staan aangegeven.

Raadsbesluit 12 maart 1987 Gedeelte straat krijgt naam Eekelhof en Heuvelstraat.

De Laristraat. Lari komt allerwaarschijnlijkst voort van het franse woord “larigot” (in het hollandsch of nederduitsch “herdersfluitje”) om reden dit gehucht en de omliggende gehuchten ten hunnen kosten een herder hadden die het vee dagelijks kwam afhalen en die bij die gelegenheid op eene fluit of eenen hoorn blies ten einde de veehouders van zijne komst te verwittigen; en omdat de Laristraat het middenpunt was waardoor het vee van het gehucht het Elschot enz. moest doortrekken en op gemelde heuvel (een stuk gemeenteweide bij die straat of dat gehucht liggende) verzameld werd om vervolgens naar het Weiboschbroek te worden overgebracht. Eveneens blaasde de herder bij zijne terugkomst met het vee op zijnen hoorn.