Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kosterswoning

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kosterswoning
Vicaris van Alphenstraat 20 01-12-2018 - 01.jpg
Vicaris van Alphenstraat 20
Gebruik Woonhuis
Gereed c.a. 1840
Bouwpartners
Eigenaar De Rooms Katholieke gemeente van den H. Servatius
Dakranddetail
Achtergevel, schansmuur en berging.

Vicaris van Alphenstraat 20[bewerken]

Kosterswoning c.a. 1840

Handvorm baksteen met rechte steenankers. Gepleisterde plint.
Onder de houten gootlijst bevindt zich een ojiefprofiel in baksteen uitgevoerd.
Ondermeer houten kruiskozijnen met roedenverdeling. Paneeldeur.
Zadeldak met oud Hollandse dakpan.
Hoge bakstenen ommuring van de tuin met ezelsrug.
Een grote bergschuur van baksteen onder zadeldak met oud Hollandse dakpan.
Achter nummer 16, 18 en 20 een tuin met fruitbomen, coniferen, grote rode beuk (of paarse beuk circa 150 jaar oud in 1990), gouden regen. Cultuurhistorisch belang.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken]

De omstreeks 1840 gebouwde kosterswoning maakt onderdeel uit van het rooms katholieke parochiecomplex van de H. Servatius.
Het vrijstaande, eenlaags woonhuisje van drie traveeën staat in de rooilijn van de Vicaris van Alphenstraat op het zelfde perceel als de pastorie. De nokas van het zadeldak loopt parallel aan de straat.
Het eerste gedeelte van de aanbouw aan de linker achterzijde is een voormalig privaat onder plat dak. Het achterste gedeelte bestaat uit een schuur onder zadeldak, die gedeeld wordt met de pastorie. In de siertuin staan enkele fruitbomen.
In 1960 is het oorspronkelijke linker venster in de voorgevel vervangen door het huidige grotere venster. Zes jaar later werd achter op het perceel aan de [[Rietbeemdweg{{ een garage gebouwd. Tijdens een verbouwing in 1972 werden twee schoorstenen van de nok verwijderd, de raamindelingen veranderd, een nieuwe voordeur aangebracht en vond een interne herschikking van de vertrekken plaats.

Beschrijving van het exterieur[bewerken]

Het handvorm bakstenen woonhuis wordt overkapt door een zadeldak met blauwe oud-Hollandse pannen.
Tegen de voorgevel is aan de onderzijde een gecementeerde plint aangebracht. Aan de bovenzijde is een omgekeerd ojiefmotief van baksteen ingemetseld onder de geprofileerde, wit geschilderde gootlijst.
De centrale ingang bestaat uit een paneeldeur met bovenlicht en kozijnen met kraalprofiel onder een rechte strek. Het samengestelde raam links van de ingang wordt ontlast door een bruin geschilderde latei. Het stolpraam rechts van de ingang heeft een kleine roeden verdeling en bovenlicht onder een rechte strek. De onderdorpel is van baksteen. Een zelfde raam is eenmaal in de rechter zijgevel en tweemaal in de achtergevel aangebracht.
Tegen alle gevels van het woonhuis zijn rechte muurankers aangebracht.
Beide zijgevels zijn enigszins boven het zadeldak opgetrokken en afgedekt met leien. De linker zijgevel bestaat op diverse plekken uit vernieuwd metselwerk. Beide gevels hebben elk twee stolpramen op de verdieping. De rechter zijgevel heeft bovendien een stolpraam, een halfvenster en een kelderraampje op de begane grond. De schoorsteen op de top is vernieuwd.
Het voormalige privaat aan de achterzijde is sterk gerestaureerd. In de muur zijn drie segmentbogen gemetseld waaronder van links naar rechts: een blind muurvlak, een rechthoekig raampje en een groene opgeklampte deur.

De aangebouwde bakstenen schuur (die deels in gebruik is door de pastorie) heeft een muizentand- en bloktandlijst onder het zadeldak, dat gedekt is met blauwe oud-Hollandse pannen. Boven de opgeklampte deur bevindt zich een halfrond bovenlicht. De kruisvensters waarvan enkele met gedeeld bovenlicht, worden ontlast door getoogde strekken. In de top van de achtergevel is een houten laadluik aangebracht.

Beschrijving van het interieur[bewerken]

Het interieur is grotendeels gewijzigd en gemoderniseerd. De kelder met opkamer is daarentegen intact gebleven.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken]

De kosterswoning vormt tezamen met de kerk en de pastorie met tuin een belangrijk en karakteristiek parochiecomplex dat van algemeen sociaal en cultuurhistorisch belang is voor Schijndel.