Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kapelaan Schröderstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kapelaan Schröderstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 maart 1969.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Kapelaan Schröderstraat.
Voor meer details klik hier.
Kapelaan Schröderstraat.
Voor meer details klik hier.

Antoon Christiaan Schröder werd geboren te Tilburg op 30 december 1924.
Hij ontving de priesterwijding op 19 mei 1951.
Na tevoren in Dreumel als zodanig te hebben gefungeerd, ontving hij in augustus 1955 zijn aanstelling als kapelaan te Schijndel, in de Sint Servatiusparochie centrum.
Hij was reeds per 1 augustus 1964 benoemd tot kapelaan te Eindhoven (parochie van de H. Antonius van Padua), toen hij als gevolg van een auto-ongeval, op 28 juli 1964, te Hertme (gemeente Borne) om het leven kwam. Hij had in die plaats afscheid genomen van de daar kamperende Schijndelse verkenners en welpen. Aangaande de ongetwijfeld vele en gewichtige verdiensten welke deze kapelaan voor Schijndel en in het bijzonder voor de Sint Servatiusparochie centrum heeft gehad, moge verwezen worden naar de bijzonder goed getroffen woorden welke te zijner nagedachtenis zijn opgenomen in de Schijndelse Krant van 24 juli 1964.

Kapelaan A.C. Schröder in Eindhoven benoemd. “Brommende” priester-organisator.
Ongetwijfeld een goede promotie, zo luidde het eerste commentaar dat deken G.L.J. van Dijk ons gaf na het bekend worden van de benoeming van kapelaan Schröder. De hoogbejaarde parochieherder ziet daarin een eer voor zijn kapelaan waarvan hij vindt, dat die hem met recht en reden toekomt. Toch zal hij niet zonder weemoed afstand doen van zijn trouwe en volijverige “rechterhand”. Gedurende negen jaren kapelaan Schröder werd in 1955 te Schijndel benoemd heeft hij de onmisbare steun van deze enthousiaste, doortastende en toegewijde priester genoten. Deken van Dijk memoreerde met dankbaarheid vooral de beginjaren van kapelaan Schröders verblijf in Schijndel, toen hij wegens zijn ziekte een hem vervangende kracht zeer van node had. In deze omstandigheid ontplooide zich op verrassende wijze het organisatorisch talent van de kapelaan, die door zijn pastoor de vrijheid werd gelaten zijn krachten en gaven daar aan te wenden waar hij meende dat ze nodig waren.
Zijn vele functies en activiteiten zijn hiervan een getuigenis. Zijn persoon in de parochiegemeenschap, en ook daarbuiten, is welhaast een begrip geworden. “Hij weet de juiste wegen te vinden en bezit daarbij nog de durf om die te bewandelen, wanneer het gaat om de medemens in allerlei situaties en moeilijkheden te helpen. Oplossingen voor de meest veelsoortige zaken en problemen zag hij en bracht die ook door zijn bewonderenswaardige daadkracht tot stand.” Kapelaan Schröder heeft vele initiatieven ontplooid op allerlei gebied, die het resultaat waren van zijn stuwkracht, doortastendheid en grote gaven van geest en hart.
Zo was hij een onvermoeibare bezoeker van de zieken uit de parochie die hij waar dan ook (in Den Bosch, Eindhoven of Utrecht) wist te bereiken. Hij ijverde voor militairen en oud-militairen, die hij vaak vergezelde op hun bedevaarttocht naar Lourdes. Dat hij ook onder de buitenlandse soldaten erg populair was daarvan getuigen de invitaties die hij ontving om voor enkelen van hen de huwelijkssluiting te voltrekken ver over de grenzen van ons land.
In het parochiële leven was hij de grote animator van de instuif, hetgeen hem onder de jeugd een enthousiaste aanhang bezorgde. Zijn organisatie van de bedevaarten naar Handel voor de Schijndelse moeders werd een inslaand succes, jaarlijks groeide het aantal deelneemsters, totdat dit jaar niet minder dan zes bussen nodig waren om allen te kunnen vervoeren. We doen nog een laatste greep uit de veelheid van functies die kapelaan Schröder vervulde: geestelijk-adviseur van welpen, verkenners, vrouwengilde en jeugdraad; leraar godsdienst- en maatschappijleer aan de gemeentelijke Lagere Technische School; stimulator voor de bond van bejaarden en gepensioneerden. Bij kerkelijke plechtigheden werd hem steeds de leiding in handen gegeven, een taak waarvan hij zich op bijzondere wijze kweet, zodat elke liturgische viering of feest tot een imponerend en veelzeggend gebeuren uitgroeide. Iedereen kent ongetwijfeld deze “brommende” kapelaan, die in de voorbije negen jaren in onze Schijndelse straten een karakteristieke verschijning was geworden, bij dag en zelfs vele malen bij nacht en ontij. Zijn dynamische persoonlijkheid bracht deze priester tot vele en veelzijdige activiteiten waarvoor de parochiële gemeenschap hem veel dank is verschuldigd. Onder pastoor A. Holtus van de parochie van de H. Anthonius van Padua gaat hij nu zijn werk in de Lichtstad voortzetten. Want om een priester, organisator, stuwer, initiatiefnemer en werker schreeuwt bijna iedere parochie. Hij was hier onmisbaar en zal het daar ook zeker worden. Wij wensen hem onder Gods zegen ene vruchtbare arbeid toe.

Raadsbesluit 14 augustus 1970[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011