Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Joodse begraafplaats

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joods Kerkhof
Herinnering-ontmoeting.jpg
Koeveringsedijk.
Gebruik Joods kerkhof.
Gereed 1803-1828.
Monument status Gemeentemonument GM7282.

Monumenten Inventarisatie Project 1990

Joods kerkhof 1803.

Divers hoog opgaand geboomte.
Cultuurhistorische belangen, zeldzaamheid.
Eenvoudig, door bakstenen muur omringd, Joods kerkhof.
Hardstenen zerken, eenvoudig met levensboom, Boom van Jesse gedecoreerd en Hollandse en Joodse teksten erop.
Het kerkhof werd tussen 1803 en 1828 aangelegd op het grondgebied van de Sint-Oedenrode, in 1828 wordt het voor het eerst genoemd en in 1869 uitgebreid aan de Schijndelse kant.





Hulzebraak 5 Typering, situeríng en beschríiving Op een trapezium-vormig terrein aan de Hulzebraak - ingeklemd tussen een sportveldencomplex en een nieuwbouwwíjk - bevindt zich een Joodse begraafplaats. Het geheel ommuurde terrein heeft een houten poort aan de korte zijde. Buiten de muren staat een groot aantal eikebomen. Vanaf de ingang loopt een pad midden over het terrein naar een gedenkteken voor overledenen in de oorlog aan het einde van de begraafplaats. Het gebied links van het pad wordt grotendeels ingenomen door een enorme grafheuvel met een enkele stèle. Op het vlakke gebied rechts van het pad staan een groot aantal grafstèles. Het betreft allemaal rechthoekig staande stenen met een bekroning in de vorm van een dekselmotief (getoogd, spits of recht). De stèles zijn te vergelijken met de korte zijde van een antieke sarcophaag. Het merendeel van de stèles is voorzien van Hebreeuwse opschriften en/of een boom in reliêf. De oudste graven van kort na 1880 bevinden zich rechts vooraan op de begraafplaats. Het meest recente graf dateert van 1970. Motivatie tot Qlaatsíng De cultuurhistorische waarde van een dergelijk zeldzame lsraêlische begraafplaats reikt verder dan de gemeentegrenzen van Schijndel. Kadastrale aanduidíng en tenaamstelling Sectie G 219. Soort recht: recht van eigendom gerechtigde: NederIands~lsraè`Iitisc'h Kerkgenootschap adres: Van der Boechorststraat 26 woonplaatsz 1081 BT Amsterdam Datum opname gegevens: 04-01-1993.