Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

J. van Hamond

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
J. van Hamond
Persoonsinformatie
Volledige naam J. van Hamond
Geboorteplaats Veghel
Beroep(en) aannemer
Aannemer van Hamond Schijndel

J. van Hamond.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel deze aannemer - geboortig van Veghel - niet uit een familie van bouwpatronen is gesproten, heeft de bouwkunst hem van jongs af aan aangetrokken.
Verbruggen uit Mariaheide was zijn eerste baas, waar hij na beëindiging van zijn leerplicht ging werken. Daar heeft hij een half jaar gewerkt. Tegelijkertijd begon van Hamond met het volgen van een avondtekenschool te Veghel, waarvan de alom geprezen architect C.J. Chris van Liempd ook directeur was. Na zes jaar die school gevolgd te hebben, haalde hij nog gedurende een jaar des zondags les bij die architect aan huis.
Toen hij omstreeks 1930 in dienst was van zijn neef Hein Verhagen te Heeswijk, werkte hij aan de bouw van diverse nieuwe huizen aan de Boschweg, waarvan de Gebroeders Schellekens het metselwerk en zijn neef het timmerwerk hadden aangenomen.
Deze aannemer streefde er steeds naar, om zo gauw mogelijk zelfstandig aannemer te zijn. In de voorzorg zijnde, had hij in 1939 het Middenstandsdiploma op zak. In 1938 meende hij een mooie kans te hebben om voor zichzelf te beginnen. Ondanks dat zijn baas hem had gewaarschuwd dat hij daarin nooit zou slagen, omdat hij, als niet erkend zijnde, geen materialen daarvoor zou kunnen krijgen, verbouwde hij in 1938 zelfstandig een boerderij tot drie woningen. De meeste materialen had hij bij elkaar gekregen. Met de deuren was het echter moeilijker gesteld. Hij trok de stoute schoenen aan en toog naar zijn oude baas. En…. warempel hij slaagde en kreeg de verlangde deuren. Die baas verdiende in die crisisjaren immers ook gaarne wat.
Zijn eerste zelfstandige nieuwbouw was in het jaar 1939, toen hij een huis bouwde voor zijn toekomstige schoonouders. Omdat de tweede wereldoorlog al was uitgebroken en in ons land de voormobilisatie al was afgekondigd, vreesde hij dat hij dat huis niet meer zou kunnen afbouwen. Gelukkig bleek die vrees ongegrond. Echter was hij er daarom nog steeds huiverig voor om verdere nieuwbouw aan te nemen. Gedurende de oorlogsjaren hield hij zich bezig met de vervaardiging van kleinmeubelen, wat hem een bestaan opleverde.
Na de bevrijding van de gemeente Veghel, maakte deze aannemer in het tijdvak van 1 oktober tot 13 november 1944, 65 panden weer bewoonbaar. Zulks met veel waardering voor de tijd waarin en de wijze waarop dit was geschied. In genoemde gemeente bouwde hij na de bevrijding de tien eerste gemeentewoningen.
Toen Schijndel bevrijd was, ging hij naar die plaats, waar veel te doen was en waar hij feitelijk al woonde.
Niet vergeten mag worden te vermelden dat van Hamond een speciaal ingerichte werkplaats aan huis had, waar vele opdrachten werden uitgevoerd voor leverantie van speciaal timmerhout. Een mooie opdracht van de laatste tijd is de levering van slavonisch eikenhouten kerkbanken voor de oude Lambertuskerk te Veghel.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2018-3, jaargang 25, bladzijde 21