Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdpagina

Uit Schijndelwiki
Versie door Gvankaathoven (overleg | bijdragen) op 9 apr 2022 om 19:47 (Wijzigingen door Gvankaathoven (Overleg) hersteld tot de laatste versie door C.bogmans)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Schijndelwiki

de historische encyclopedie voor Schijndel

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

Schijndelwiki telt op dit moment 2.446 artikelen, 8.233 afbeeldingen en 171 geregistreerde gebruikers.
 
 
Icoon

Nieuwste SchijndelWiki Pagina's en willekeurig plaatje

 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan Schijndelwiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in Schijndelwiki? Doet u dat vooral ook zodat Schijndelwiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de Minicursus SchijndelWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Een nog veel beter idee is om in te loggen als Schijndelwiki lid.

Het voordeel is, dat u meer mogelijkheden heeft om naar eigen inzicht dingen toe te voegen/veranderen of mee te discussieëren. Eigenlijk een must voor iedereen die Schijndelwiki een warm hart toedraagt.
Stuur hiervoor een mailtje naar jcmvdaa@home.nl met je gewenste inlognaam. U wordt zo snel mogelijk opgenomen in de groep gebruikers van Schijndelwiki.

Zoeken in het fotoarchief van Heemkundekring Schijndel

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Zoeken in ons foto archief de zoekterm in te vullen en op Zoeken te klikken.

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar de heemkamer svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Gemeentehuis 03.jpg
Alle foto's zien in deze rubriek op SchijndelWiki? Ga dan naar de pagina Wie wat waar

Het fotoarchief van De heemkundekring Schijndel bevat een groot aantal collecties afkomstig van (ex) inwoners van de gemeente Schijndel. Het aangeboden historisch fotomateriaal uit de gemeente Schijndel wordt door de Audiovisuele werkgroep van heemkundekring Schijndel verzameld, opgeslagen, bestudeerd, geïnterpreteerd en gedocumenteerd. Na digitalisering wordt een kopie, in het digitale fotoarchief opgeslagen en wordt een gereduceerde versie via SchijndelWiki breed- en gebruikersvriendelijk toegankelijk gemaakt.


In het fotoarchief bevinden zich echter nog veel foto’s waarvan niet bekend is wie, wat, waar, wanneer en waarom gefotografeerd is. De heemkundekring Schijndel probeert de ontbrekende informatie alsnog te achterhalen.

Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, de ontbrekende gegevens zelf aan te brengen of anders, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Jo van de Aa via dit mailadres.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Schijndel

Heeft u nog oude filmbeelden over Schijndel of Wijbosch? De heemkundekring Schijndel wil graag een (digitale) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor Schijndelwiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de Audiovisuele werkgroep van heemkundekring Schijndel. Contact opnemen met de secretaris van de heemkundekring Schijndel secretariaat@heemkundekringschijndel.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Intimidatie of een ordinaire streek?

Willem Adriaens van Heretum [lees: Van Heertum] is in 1743 regerend schepen en woont in herberg de Drie Zwaantjes onder de hertgang van het Lutteleind aan de Heikant. Een man van middelbare leeftijd [44] en getrouwd met Jenneke Schoenmakers, precies een jaar jonger.
Op de 26e januari van dat jaar arriveert bij hun huis de dagelijkse hulp in de persoon van Willen Aert Sijmons van Dijck [50] die aardig wat werk opknapt voor het echtpaar. Hij is vroeg uit de veren want al tussen 6 en 7 uur ‘s morgens stapt hij het huis binnen.
Routinematig loopt hij het portaal in, maar ineens wordt zijn aandacht getrokken door een klein briefje dat daar op de grond ligt. Keurig netjes met rode was dichtgeplakt, dus het zou wel eens iets bijzonders kunnen zijn. Hij aarzelt geen moment, raapt het briefje op en overhandigt het aan Jenneke.
Die verbreekt het lakzegeltje en leest vrij vluchtig de bovenste regels om het vervolgens aan haar man te geven. Willem leest de tekst aandachtig, want de boodschap is aan hem persoonlijk gericht. De anonieme schrijver meldt daarin letterlijk het volgende: “Hier…. man in de Drie Swanen, gij moet 50 gulden brengen op den acker agter tegen u huijs over op eene erthuijvel, daer drie tacken op steken, daer moet gij het tussen in leggen even onder het ert met eene buijl; dat moet daer liggen tussen 8 en 9 uren mergenavont of u huijs sal in kort in brant staij en soo ik daer praet van hoor, soo sal het evenwel in brant gaen en het briefken moet daer bij sijn bij het gelt”.
Blijkbaar lag dus op de akker achter het huis van Willem en Jenneke een aardheuveltje, de plek van bestemming voor het buideltje met geld en voor de briefkesschrijver zijn de drie in de grond gestoken takjes dus een aanwijzing dat Willem de zaak serieus heeft opgenomen en in actie is gekomen.
Het tijdstip is zó gekozen, dat niemand het zal zien, want 8 à 9 uur in de avond in de maand januari, dan is het donker genoeg en valt niets op!

Goede raad is duur. Willem stapt de volgende dag, nog wel een zondag, naar de bedoelde akker, doet exact wat de gene die het dreigement heeft neergeschreven van hem verwacht, met dien verstande, dat hij in plaats van 50 gulden er een buideltje met 15 gulden neerlegt, de takjes plaatst en het originele briefje ernaast legt in afwachting van wat hem verder boven het hoofd hangt.
Hij heeft er mogelijk geen idee van wie achter deze laffe streek zit, maar hij voelt het vast en zeker als een vorm van intimidatie. Hij probeert tegelijkertijd het hoofd koel te houden en deponeert ter plekke een geschreven boodschap die luidt als volgt: “Indien gij niet tevreden sijt geeft uwen noot te kennen, dan sullen wij u een behulpsame hant reijken en hope dat God almachtigh u en mijn en mijn kinderen geve wil van niet ongeluckig te maeken”. En nu maar afwachten. 35 gulden minder dan gevraagd, hoe zal dat uitpakken?
Daags daarop, ’s morgens rond de klok van 9 kuiert Willem naar zijn akker tegen over de achterzijde van zijn herberg en tot zijn grote verbazing treft hij het geld en het briefje ter plekke nog aan, alles ongeschonden en neemt buidel en briefje mee, maar gedurende de dag wordt hij door wroeging overvallen.
Dezelfde avond gaat hij toch maar terug naar de plek des onheils, legt het geld terug tussen de drie takjes en wandelt weer naar huis.
Daags daarop inspecteert hij alles nog eens en niemand heeft zich gemeld. Alles ligt er nog bij zoals hij het daags tevoren had klaargelegd.
Uit vrees dat iemand anders van de dorpsbewoners het zou ontdekken en er met ‘de buit’ vandoor zou gaan, heeft hij het toen maar mee naar huis genomen. Daarmee houdt de getuigenverklaring op.
Of de Drie Zwaantjes ook werkelijk in brand is gestoken vertelt het verhaal niet, maar het lijkt er niet op!
 
 
Icoon

Colofon

Schijndelwiki

 • Schijndelwiki is een digitale historische encyclopedie over Schijndel.
 • Schijndelwiki is een publicatie van de heemkundekring Schijndel.
 • Technisch gerealiseerd op 5 november 2019 door Cees Bogmans.
 • Is gebaseerd op database webapplicatie MediaWiki 1.39.5.
 • Is gelanceerd op internet op 6 april 2020.
 • Beheer en coördinatie:
  • Leden van de werkgroep Schijndelwiki van de heemkundekring Schijndel schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
  • Technische beheer, opleidingen, training en advies: Jo van de Aa
  • Duurzame digitale opslag, VPS: YourHosting

Contact

Algemeen

SchijndelWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan SchijndelWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring Schijndel geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in SchijndelWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie