Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Henricus Steenbakkers (1913 - 1998)

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 23 apr 2024 om 10:46
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henricus Steenbakkers (1913 - 1998)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden huwelijksfeest Steenbakkers – Hermes[1][bewerken | brontekst bewerken]

Vlak voor de afsluiting van het jaar 1990 op zondag 30 december herdenken Harrie Steenbakkers en Toos Hermes het feit dat zij 50 jaar geleden in het huwelijk traden. Het feest vanwege dit jubileum zal een dag eerder worden gevierd en wel op zaterdag de 29e.
De gouden bruidegom is geboren op de Boschweg waar hij zijn jeugd sleet in de Schutsboom. De wieg van de bruid stond daar niet ver vandaan en wel op de Houterdsedijk. Twee rasechte Schijndelaren dus.
Tot 1954 was Harrie huisslachter, een vak dat als zovele oude ambachten tot uitsterven gedoemd was. Na enkele omzwervingen tijdens welke hij een tijd de kassa van het zwembad beheerde en ook nog een blauwe maandag bij Jansen de Wit werkte, koos Harrie uiteindelijk voor een baan als kaarsengieter bij de firma Bolsius. Tot aan zijn pensionering is hij daar gebleven.
De gouden bruid leidde tot haar huwelijk een "gedienstig" leven in diverse Schijndelse gezinnen. Zij herinnert zich nog haar eerste jaarsalaris dat bestond uit 40 harde guldens. Met de komst van de kinderen lag haar werkterrein voortaan thuis. Drie zoons en drie dochters zagen in huize Steenbakkers het levenslicht. De familie is intussen uitgebreid met 9 kleinkinderen.
In de loop van die 50 jaar is het echtpaar Steenbakkers verschillende keren verhuisd. De start was op de Drietip, de plek waar thans café Peer Wouters is gevestigd, na enige omzwervingen kwamen zij toch weer in het centrum terecht en wel aan de Oude Steeg. Op deze laatste plek heeft het paar altijd het prettigst gewoond. Hier kon Harrie zijn geliefde hobby’s uitoefenen zoals het tuinieren en het fokken van honden. De komst van het evenemententerrein deed het paar ook hier weer verhuizen.
De enorme treurwilg die de gemeente dankbaar erfde herinnert nog aan deze fijne tijd. Treuren om deze laatste verhuizing doet het paar niet. Aan de Diepenbrockstraat bewoont men thans een prachtige nieuwe woning waar zelfs de honden (Harrie fokt nog steeds Chow Chow) een ruime plaats kregen.
Het krasse paar, Harrie 77 en Toos 75, heeft het hier best naar de zin. Wandelen doen ze graag en op de fiets gaan ze zelfs nog naar Handel. De avonduren brengen de twee het liefst door met handwerken of lezen en puzzelen. De kaarten komen slechts één keer in de 14 dagen op tafel.
Het feest op 29 december begint met een eucharistieviering in de Sint Servatiuskerk. Van 2 tot 4 uur is er gelegenheid het gouden paar te feliciteren in zaal De Kafmolen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 20 december 1990