U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Hendrikus van den Dungen (1916 - 2000)
Hendrikus van den Dungen (1916 - 2000)[bewerken | brontekst bewerken]
Hendrikus (Harrie) van den Dungen werd geboren op 30 juli 1916 in Schijndel (Lieseind), zoon van Hendrikus van den Dungen geboren in Schijndel (1876 – 1939) van beroep landbouwer en Johanna Wijnen geboren in Berlicum (1873 – 1958), als tiende kind in een gezin met elf kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden. Harrie, van beroep landbouwer, overleed op 23 januari 2000 in ’s-Hertogenbosch.
Hendrikus van den Dungen trouwde op 28 mei 1946 in Schijndel met Johanna van der Eerden
Johanna (Anneke) van der Eerden werd geboren op 5 januari 1917 in Schijndel (Oetelaar), dochter van Marinus van der Eerden geboren in Boxtel (1883 – 1923) van beroep landbouwer en Petronella Broks geboren in Schijndel (1887 – 1940), als eerstgeborene in een gezin met zes kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden. Anneke overleed op 8 november 2004 in Schijndel.
Kinderen uit het huwelijk van Harrie en Anneke:
- Henricus Clemens Marinus.
- Marinus Martinus.
- Petronella Johanna Maria Antonia.
- N.N. kind dood geboren op 28 december 1949 in Schijndel.
- Johannes Maria Antonius.
- Maria Antonia Clementina Josephina.
- Antonia Maria Clementina.
- Anna Clementina Maria Antonia.
Gouden bruiloft Van den Dungen – Van der Eerden [1][bewerken | brontekst bewerken]
“Vroeger moest je d’n boer op, je moest “rond” want de meisjes mochten vroeger bijna niet buiten komen”, zegt Harrie van den Dungen (79) over zijn kennismaking met Anneke van der Eerden (79).
Het buurten werd een succes en op 28 mei 1946 trouwden de twee. Nu vijftig jaar later kunnen Harrie en Anneke hun gouden bruiloft vieren. Na hun huwelijk trok het gouden paar in bij Harrie’s ouders aan het Lieseind. Drie jaar later kochten zij het huis waar zij nog steeds wonen en waar ze het uitstekend naar hun zin hebben. “We zitten hier prachtig, midden in de natuur” aldus Anneke. Harrie en Anneke hadden een gemengd bedrijf en dat liep goed. “Maar we hebben er dan ook heel hard voor moeten werken” zegt Harrie. “Vakantie dat zat er niet aan, daar hadden we geen tijd voor. We hebben wel eens een dagtochtje gemaakt maar reizen naar het buitenland, nee. Ik kon niet van mijn vee scheiden”.
Toen Harrie en Anneke op een gegeven moment stopten met de boerderij kregen ze ook tijd voor andere dingen. Maar toch is Harrie nog steeds buiten te vinden. “Boeren is toch het mooist wat er is”, zegt hij uit de grond van zijn hart. “Binnen zitten is niks voor mij”. Samen gaan ze nu veel fietsen terwijl ook de tuin rond het huis alle aandacht krijgt. “We zijn allebei goed gezond en fietsen nog heel wat af. Een keer naar Oirschot of Mariahout, we kunnen nog overal heen op de fiets. Alleen wil het dit jaar maar geen mooi weer worden. We zitten er echt op te kijken dat we er op uit kunnen”, aldus Anneke. Aan meer dan af en toe een fietstocht en regelmatig een kaartje leggen heeft het paar geen behoefte. Ze zijn dik tevreden in het Lieseind. De kinderen wonen allemaal in de buurt en de kleinkinderen komen regelmatig op bezoek bij opa en oma.
Samen met hun familie willen Harrie en Anneke op dinsdag 28 mei 1996 hun gouden huwelijksfeest vieren. Dat feest begint om 13.30 uur met een H. Mis in de Boschwegse parochiekerk en wordt later voortgezet bij de Kafmolen. Daar is van 18.30 tot 19.30 uur ook de receptie waar iedereen Harrie en Anneke kan komen feliciteren met hun gouden huwelijksfeest.
Bronnen, noten en/of referenties
|