Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Heilige Eik in 't Creijspot

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
stokkapel en burg. J. Eugster-van Bergeijk

Er bestaan verschillende overleveringen over de cultus en locatie van de heilige plaats.

In 1524 wordt een "Heijlige Cruijs" genoemd, in 1718 spreekt men over het "Heijlige Huijsken" en de classis van Kempen- en Peelland spreekt van een heilig hoopje (=heuvel) waar gelovigen op hun knieën omheen kropen.

Ditzelfde gebruik wordt genoemd over de Heilige Eik in de Meijldoorn.
In hoeverre de beide locaties met elkaar verband houden is onzeker. De overleveringen zijn verschillend. Er zijn twee varianten; één uit de mond van J. Cooijmans die meende dat er een heilige eik stond op ongeveer een halve kilometer van de Tip, in de richting van Schijndel. Een tweede variant bij monde van H. Maas plaatste de eik ‘achter in het Creijspot’.

't Creijspot ligt iets meer naar het zuiden en westen van de Meijldoorn. Het zijn allebei vrij grote gebieden, die aan elkaar grenzen. De toponiemen werden al in de 15e en 16e eeuw gebruikt, maar de zegslieden hebben bij de situering van de cultus de geografische begrenzingen niet altijd precies voor ogen gehad.

In de volksoverlevering is ook ’t Creijspot een aantal keren aangeduid als de plaats van het cultusobject.

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Video Uitleg Creijspot door Ben Peters