Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Fresiahof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fresiahof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 23 februari 1973.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Fresiahof.
Voor meer details klik hier.
Fresiahof.
Voor meer details klik hier.

Binnen afzienbare tijd zal begonnen worden met de aanleg van straten in het kader van de verdere uitvoering van het bestemmingsplan Boschweg Noord Oost.
Het uit te voeren plan is een voortzetting van het reeds bestaande gedeelte van Boschweg Noord Oost, waar destijds aan de straten de namen van bloemen gegeven zijn.
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te verruimen ligt het voor de hand om aan de nieuw aan te leggen straten eveneens de namen van bloemen te geven.

Er kunnen vier hoofdverbindingen onderscheiden worden te weten de Leliestraat, de Papaverstraat, de Andoornstraat en de Korenbloemstraat.
Aan de daarop uitkomende doodlopende zijstraten zijn de namen gegeven van soorteigen bloemen.

De hofjes die uitkomen op de Leliestraat en de Tulpstraat zijn genoemd naar bol- en knolgewassen. Hiertoe behoren evenals de leliën en de tulpen, de Gladiolen, Fresia’s, Hyacinten, Crocussen en Narcissen.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Schijndel telt menig hofje en de Fresiahof is er daar een van. De Fresiahof is een van de twee hofjes die hun entree hebben aan de Tulpstraat die in het bloemrijke Boschweg noord-oost te vinden is.
De Fresia geldt als een dankbare, sierlijke snijbloem die te verkrijgen is in diverse kleuren en variëteiten. Maar de naam Fresia is niet alleen gegeven aan een bloem. In Chili is een stadje te vinden met dezelfde naam. Fresia zal ook niet onbekend zijn bij de liefhebbers van de Star Wars-reeks want ook daar komt een Fresia voor. Maar ook dichter bij huis komen we de naam Fresia tegen. Dit Latijnse woord werd gebruikt om het gebied van de Fresones of Frisii aan te duiden. Grofweg werd hiermee het kustgebied bedoeld wat lag tussen Het Zwin in België en de Duitse rivier de Wezer. En wie de Fresia niet alleen wil zien maar ook wil horen, kan altijd nog terecht bij De Zingende Fresia's.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 10 februari 2011