Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Franciscus Maria Rijkers (1880 - 1972)

Uit Schijndelwiki
(Doorverwezen vanaf Franciscus Maria Rijkers (1880))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franciscus Maria Rijkers
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Maria Rijkers
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 4 oktober 1880
Overl.plaats Sint-Oedenrode
Overl.datum 2 oktober 1972
Partner(s) Adriana (Adriaantje) van Bilsen
Beroep(en) klompenmaker

Franciscus Maria (Frans) Rijkers (1880 - 1972)[bewerken | brontekst bewerken]

Franciscus Maria (Frans) Rijkers werd geboren op 4 oktober 1880 in Schijndel (Hermalen C535), zoon van Martinus Rijkers geboren in Schijndel (1851 – 1944) van beroep klompenmaker en Gerardina van der Schoot geboren in Schijndel (1853 – 1935), als tweede kind in een gezin met veertien kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden en drie dood werden geboren. Frans, van beroep klompenmaker, overleed op 2 oktober 1972 te Sint-Oedenrode.

Franciscus Maria Rijkers trouwde op 15 februari 1906 in Schijndel met Adriana van Bilsen.

Adriana (Adriaantje) werd geboren op 15 juni 1882 in Schijndel, dochter van Johannes van Bilsen geboren in Schijndel (1840 – 1929) van beroep dagloner en Antonia van de Burgt geboren in Dinther (1856 – 1926), als derde kind in een gezin met tien kinderen waarvan er een vroegtijdig overleed en twee dood werden geboren. Adriaantje overleed op 13 november 1968 in Veghel.

Kinderen uit het huwelijk van Frans en Adriaantje:

  1. Gerardina werd geboren op 4 maart 1907 in Schijndel (Hermalen), overleed op 22 juni 1915 in Schijndel.
  2. Johannes werd geboren op 19 augustus 1908 in Schijndel (Hermalen), overleed op 15 oktober 1908 in Schijndel.
  3. Henricus werd geboren op 21 maart 1911 in Schijndel (Hermalen), overleed op 21 maart 1911 in Schijndel.
  4. Antonius Johannes werd geboren op 3 december 1913 in Schijndel (Wijbosch), trouwde op 30 juli 1942 in Sint Oedenrode met Adriana Maria Peters geboren in Sint Oedenrode (1916 – 1997). Antonius overleed op 3 februari 1985 in Sint Oedenrode.
  5. Hendrika werd geboren op 20 april 1915 in Schijndel (Wijbosch).
  6. Gerardus Lambertus werd geboren op 19 december 1921 in Schijndel. Lambertus, van beroep arbeider, overleed op 18 juni 1951 in Veghel.

Krantenartikelen.[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden Bruiloft. [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 11 februari heeft de parochie Hoevebraken haar eerste gouden bruiloft van dit jaar, want dan zijn Franciscus Rijkers en Adriana van Bilzen 50 jaren getrouwd.
Dat de buurt, ja de hele parochie, zich niet onbetuigd zal laten op deze dag, spreekt vanzelf. Ook dit echtpaar mag zich nog verheugen in een goede gezondheid en zijn beiden nog goed ter been.
Hun huwelijk werd gezegend met zes kinderen, waarvan er nog twee in leven zijn, waaruit wel blijkt dat het hen op dit punt niet bepaald heeft meegezeten. Het kleinkinderaantal is daarom ook niet groot en bedraagt slechts vier. Toch stammen beide uit kroostrijke gezinnen, want Frans is er één van dertig kinderen (haast ongelooflijk) en Adriana is er één van tien kinderen. Beider stamvaders hebben de gezegende leeftijd van 94 en 93 bereikt en die voorbeelden zouden ze graag navolgen. De bruidegom, die thans 75 jaren oud is, heeft dus nog wat jaartjes te goed en de bruid die 73 jaren telt, eveneens.
Als klompenmaker heeft Frans de kost verdiend en hij beoefende dit vak nog als handarbeider. De goede en de kwade tijden van de klomp heugen hem nog goed. Tijdens de eerste wereldoorlog werkte hij met zeven knechts, wel een bewijs dat hij toen een belangrijke plaats innam in de plaatselijke industrie.
En Adriana wist naast haar drukke huishoudelijke bezigheden nog tijd te vinden om haar man mee te helpen met klompen „schrappen en uittrekken”.
Tijdens de tweede wereldoorlog is de familiekring uitgebreid met een pleegdochter, waaraan Opoe en Opa nog steeds hun grootste vreugde beleven. Met gepaste trots weten ze te vertellen over het mooie werk dat ze hierbij hebben verricht met behulp van Gods genade.
Er is dus alle reden om te feesten en zo zal er op die bewuste dag gevlagd en gesierd worden ter ere van dit gouden huwelijksfeest. Receptie van 1 – 2 uur.

GOUDEN BRUILOFT. [2][bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste gouden feest van de parochie Hoevebraken is voorbij, een feest dat ondanks de barre kou prachtig is geslaagd.
Tegen negen uur reed het Gouden Paar Rijkers-Van Bilzen per auto naar de Pauluskerk en werd daar door bruidjes ingehaald. Pastoor Vinken droeg een plechtige H. Mis op, die werd bijgewoond door de familie, de buurt en vele belangstellenden.
In de middaguren had er een druk bezochte receptie plaats, terwijl de post een grote hoeveelheid telegrammen en gelukwensen binnenbracht. Onder de aanwezigen merkten we o.m. op pastoor Vinken en kapelaan Vos, burgemeester Mr. A. van Tuijl en gemeentesecretaris N. Verhagen. De buurt bleef niet achter en bood als cadeau een kostbare levensmiddelenmand aan. Maar ook talrijke andere bezoekers kwamen niet met lege handen en het gouden paar kreeg heel wat cadeaux in ontvangst te nemen.
Ook had de buurt voor een eenvoudige maar mooie versiering van het huis gezorgd die vooral 's avonds, door de verlichting die er in was aangebracht, goed tot zijn recht kwam.
Bruid en bruidegom waren zeer onder de indruk van de grote belangstelling die ze hadden mogen ondervinden.
Het feest is hun echter zo goed bevallen dat ze hopen ook de diamanten kroon eens te mogen dragen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse Krant 3 februari 1956.
  2. Schijndelse Krant 17 februari 1956.